„Mul pole asjast aimugi ja ma ei karda seda välja näidata“

Kas teile meeldivad pühapäeva hommikud? Kas teie perel on mingisuguseid traditsioone või tegevusi, mida just pühapäeviti naudite? Meie peres mööduvad nädalavahetused üldiselt töölainel, sest mu abikaasa, kes teeb täiskohaga muud tööd, tegeleb nädalavahetustel vegantoitumise teemaliste artiklite kirjutamisega. Mina, kes ma muidu olen nädala sees hommikust õhtuni veganaktivismiga ametis, püüan nädalavahetuseti küll puhata, aga kahjuks ilmub tihti just siis mingeid negatiivseid artikleid veganluse kohta, mis vajavad reageerimist või teevad lihtsalt tuju halvaks.

Nii et tõsiasi on see, et meie peres on puhkepäevi harva. Iseenesest pole sellest midagi hullu, sest veganlus on meie mõlema jaoks oluline teema ning see on meie südameasjaks, et ka eesti keeles oleks selle kohta saadaval infot nii toitumise kui ka loomaõiguste vaatenurgast. Ja meile tõesti väga meeldib sellega tegeleda. Ma olen ääretult tänulik, et saan nii suure osa oma ajast sellele tööle pühenduda. Aga pühapäeva hommikuti ärgates taas eest leida mõnda valeinfot sisaldavat artiklit muutub pikapeale tüütuks …

Nii ilmus ka täna hommikul Terviseuudiste lehel järjekordne veganlust mustav artikkel „Pikaaegne veganlus on suur terviserisk“, mille alapealkiri võiks olla „Mul pole asjast aimugi ja ma ei karda seda välja näidata“. Vabandust sellise väljenduse eest, aga mind hakkab tõsiselt ära tüütama see teadus- ja meditsiiniringkondades toimuv faktide ignoreerimine ja muinasjuttude levitamine. Sest kuidas muidu saaks meditsiiniringkondadest pidevalt tulla selliseid ebateaduslikke väiteid, et „väga suureks taimetoidu miinuseks on asendamatute aminohapete puudus“, „taimsed toidud ei sisalda Oomega-3 rasvhappeid“ või „igal juhul võrdub veganlus ühekülgse toitumisega“?

Vahel tundub, et kui teemaks on veganlus, siis suur osa inimestest, kes muidu on intelligentsed ja haritud, lülitavad oma aju välja ning lihtsalt korrutavad katkiste grammofonidena igasugust jura ja kiviaegseid toitumismüüte, mis on mujal maailmas ammu ümber lükatud. Kasvõi see aminohapete asi. Kuidas on võimalik, et meie tervishoiuspetsialistid ei süvene teemasse ja endiselt väidavad, et taimedest ei saa kõiki asendamatuid aminohappeid? Andmebaasid on kõigile avatud, kust saab taimede aminohapete sisaldust kontrollida ja veenduda, et ABSOLUUTSELT KÕIK taimed sisaldavad ABSOLUUTSELT KÕIKI asendamatuid aminohappeid.  Ei pea pimedalt korrutama müüte, fakte saab ise alati kontrollida.

sidekick

Ma ei hakka siin hetkel neid artiklis olevaid faktivigu parandama. Eesti Vegan Seltsi poolt ilmub ilmselt mõne päeva jooksul sellele vastuartikkel, kus, nagu alati, lükatakse faktidele ja tõenduspõhisele materjalile toetudes need valeväited ümber. Aga ma jään unistama mõnest rahulikust nädalavahetusest, kus saaks tõesti puhata ega peaks pühapäeva hommikul ärgates taaskord avastama mõnda teadmatut või sallimatut sõnavõttu.

Vahel mulle tundub, et pikaaegne veganlus on tõesti suur terviserisk. Aga mitte mingisuguse väidetava defitsiitse toitumise pärast, vaid selle jama pärast, mida veganid pidevalt taluma peavad.

Midagi head siiski ka sellesse pühapäeva. Tegin maitsva omleti:

Indiapärane kikreherneomlett

Varem olen kikerhernejahust omleti retsepti jaganud siin. Aga pühapäeva hommikuti meeldib mulle teha natuke teistsugust omletti, mille retsepti sain ühest oma lemmikust kokaraamatust “Indian Richa´s Vegan Kitchen”,

Vaja läheb:

  • 1 tass (u 240 ml) kikerhernejahu
  • 1 1/2 tassi vett
  • 3/4 tl soola (panen tavaliselt vähem)
  • 1/4 tl kurkumit
  • 1/4 tl cayenne´i pipart
  • 1/4 tl India köömneid (carom seeds) või tavalisi köömneid
  • 1/2 tassi hakitud punast sibulat
  • 1 roheline tšilli
  • 1/4 tassi koriandrilehti
  • 1-2 spl õli praadimiseks

Sega kausis jahu ning vesi, et tekiks ühtlane pannkoogitaina sarnane mass. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega veel korralikult läbi. Kuumuta pannil õli ning prae seda segu, nagu praeksid pannkooke. Kui on hea pann, siis jääb omlett ilus ja seda saab ka kenasti ümber keerata. Halvema panni korral saab sellest pigem munapudru moodi toit. Maitse sellest ei muutu, mõlemat moodi on väga hea. Vaata täpsemat retsepti siit.

Sellest kogusest omletist saab 22 g valku. Minu puhul katab selline hommikusöök u poole päevasest valgu- ja asendamatute aminohapete vajadusest ning mu mehel ligi kolmandiku. Mõistagi pole see meie ainus toidukord päevas, mis tähendab, et päeva lõpuks on valguvajadus kaetud 100% ja enamgi veel. Ei, veganid ei sure valkude, aminohapete ega ka muude toitainete puudusesse.

omlett

Jälgi blogi Facebookis

3 Comments Add yours

Lisa kommentaar