Alatised kaotajad

Vahel on mul tunne, et loomad on alatised kaotajad. Isegi veganliikumise enda sees, mis ometi ongi ju loodud nende jaoks. On vaikiv eeldus justkui rääkida kõigest muust – uutest vegantoodetest, tervislikust toitumisest, inspireerivast elumuutusest, väikestest sammudest jne – aga veganluse kui sotsiaalse õigluse liikumine ning mitteveganluse ohvrid ja nende kannatused jäägu tahaplaanile. Kui rääkida veganluse kontekstis loomadest, siis pole me väidetavalt piisavalt efektiivsed, hirmutame kuulajad veganlusest eemale, surume oma vaateid peale, oleme negatiivsed jne.

See massiline ekspluateerimine ja tapatöö, mida inimkond oma isude ja muude ihade nimel korda saadab, pole oluline, olulised on inimeste õrnad egod, mida mingil juhul ei tohi häirida jutuga ohvrite kannatustest. Sest muidu ei hakka nad ju iial veganiteks! Ma pole küll täpselt veel aru saanud, et kuidas saab veganiks üldse hakata ilma veganlusest rääkimata, aga selline see eeldus on.

Samas saan tegelikult aru küll, miks isegi veganid ise seda teed lähevad, et hakkavad vältima loomadest rääkimist. Ohvritest rääkimine on ebamugav, see toob kaasa teiste pahameele ning pideva vastandumise. Keegi ei taha ju kuulda, et tema tegevus toob kaasa kellegi jaoks vägivalla ja kannatused, ning veganid tuletavad seda igapäevaselt meelde puhtalt juba oma olemasoluga. Aga kui nad julgevad veel suu ka sel teemal lahti teha, siis … Nii et parem on vaikida.

Kellele parem? Kas äsjasünnitanud emale, kes rinnapiima saamiseks sundviljastati ja kelle laps temalt rööviti või sellele, kes soovib seda mitte kuulda ning poes toidukorvi juustu, kohupiima ja jogurtit täis laduda? Kas lapsele, kellele nuga kuuekuuselt kõrri surutakse või sellele, kes soovib seda mitte kuulda ning puhta südametunnistusega oma singisaia edasi süüa? Kellele parem?

Keegi meist pole täiuslik. Tee veganmaailma suunas pole sile ja ühtlane, vaid oi-kui-konarlik. Kuid ärgem unustagem nende konarluste keskel neid, kelle nimel seda loome. Ärme marginaliseerime veelgi enam neid, kes on juba niikuinii siia ilma sündinud lootusetuteks kaotajateks, neid kes on siia toodud vaid selleks, et neid ekspluateerida ja tappa. Veganlus = nende nimel.

Kui sa veel ei ole vegan, siis alusta näiteks siit.

Jälgi blogi Facebookis

1 Comments Add yours

  1. Karin ütles:

    Aitäh selle kirjutise eest.

    Meeldib

Lisa kommentaar