Täidetud merekarbid mandliparmesaniga

Millalgi aasta alguses ostsin prooviks suuri merekarpe (conchiglioni) ja improviseerisin sinna sisse endalegi ootamatult maitsva täidise. Kuigi olen neid mitu korda teinud, pole seni viitsinud retsepti kirja panna, kuid lõpuks on see nüüd teie ees.

Kas Eestis üldse müüakse suuri merekarpe? Väikseid (conchiglie) olen küll näinud, aga nende täitmine oleks paras mässamine… Äkki on mõnda muud makaronitoodet, mida saab täita? Samas sobib see täidis ka nt spagettide juurde kastmeks.

Merekarpide jaoks läheb vaja:

 • 25 suurt merekarpi
 • üks keskmine baklažaan
 • üks suur sibul
 • üks purk purustatud tomatite konservi
 • 100 g kuivatatud sojahakkmassi
 • 300-400 ml vett
 • üks pakk (200-250 ml) soja- või kaera köögikoort
 • natuke õli
 • soola, pipart, küüslaugupulbrit, basiilikut, maitsepärmi, paprikapulbrit

Mandliparmesan:

 • 100 g mandleid
 • 1 spl sibulapulbrit
 • 1 tl küüslaugupulbrit
 • 3 spl maitsepärmi
 • soola

Valmistamine:

Keeda merekarbid pakendil oleva juhendi järgi ja jäta jahtuma.

Haki sibul ja lõika baklažaan võimalikult väikesteks kuubikuteks. Prae pannil sibul kergelt läbi natukese õliga. Lisa baklažaanikuubikud ja 100 ml vett. Sega. Pane kaas pannile ja lase keskmisel tulel 3-5 minutit haududa. Aeg-ajalt võid seda veel segada.

Seejärel lisa pannile purustatud tomatite konserv, sojahakkmass ja ülejäänud 200-300 ml vett. Sega. Ja lase taas segul kaane all 5 minutit haududa, aeg-ajalt segades.

Siis lisa pannile köögikoor ja maitseained. Maitseainete kogust on mul kahjuks keeruline öelda, sest neid panen alati tunde järgi … Sega. Segu võiks pannil veel u 5-7 minutit valmida, kuni baklažaan on täiesti pehme ja sojahakkmass kogu vajaliku vedeliku sisse tõmbanud. Kaant ära enam pannile pane, siis saab üleliigne vedelik paremini ära aurata, sest täidis ei tohiks liiga vedel jääda.

Valmista mandliparmesan ehk pane kõik vajalikud koostisosad blenderisse/köögikombaini/kohviveskisse ja purusta need. See kogus tuleb suurem kui merekarpide jaoks kulub, aga seda saab kasutada pärast ka teiste toitude peale raputamiseks. Mandliparmesani asemel võid kasutada ka lihtsalt mingisugust vegan riivjuustu.

Pane ahi 220 kraadi juurde soojenema. Täida keedetud merekarbid täidisega ja aseta need ahjunõusse. Peale raputa parajas koguses mandliparmesani või riivjuustu. Pane karbid 10-15 minutiks ahju. Valmis on nad siis, kui on pealt kuldpruunid.

Head isu!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s