Kehv segatoitlus=taimetoitlus?

Viimaste päevade jooksul on veganite ja taimetoitlaste kogukond pidanud taluma meedia ning arstide poolt rämedaid ja ebaõiglaseid üldistusi. Küll väidetakse, et veganid piinavad oma lapsi ja seavad nende tervise ohtu, siis jälle jäetakse mulje, nagu arsti juurde satuks massiliselt veganitest lapsi, kes kõik kannatavad meeletute puuduste all.

Vale toitumise või alatoitumise all kannatab väga palju inimesi ja kahjuks ka väga palju lapsi, TAI tervisestatistika andmebaasist selgub, et 2015. aastal diagnoositi Eestis enam kui 2200 lapsel rauavaegusaneemia ja ligi 2400 lapsel D-vitamiini vaegus. Selge on see, et enamus neist lastest on segatoitlased. Kuid miks ei jõua need lood meediasse? Sest kehvasti planeeritud segatoitlus on niivõrd igapäevane nähtus, et ei ületa uudiskünnist? Aga ühe vähemusgrupi järjekindel tagakiusamine toob piisavalt klikke?

Minuni jõudis ühe Tartu Ülikooli tudengi kaudu info, et lastehaiguste praktikumi raames käidi haiglas vaatamas ühte rauavaegusaneemias olevat last. Kuna laps olevat toitunud peamiselt makaronidest ja vähesel määral kanast, liigitati ta taimetoitlaseks, kuigi tegemist oli lihtsalt kehva menüüga segatoitlasega. Kui haiglates toimub selline meelevaldne sildistamine, siis kuidas me üldse teame, et nende meediakünnise ületanud juhtumite puhul oli reaalselt tegemist veganlastega? Või on ka nemad olnud kehvasti toituvad segatoitlasted, kes on veganiteks sildistatud?

Eesti uutes toitumissoovitustes on vegantoitumist käsitletud enesepiiratud toitumisena. See on ilmekas näide meie toitumisteadlaste ja arstide suhtumisest. Kui taimetoitlusele antakse juba eos selline hinnang, siis pole imestada, et ka kehvasti planeeritud segatoitlus visatakse taimetoitlusega ühte patta. Kuid selline suhtumine on vaenu õhutav ja diskrimineeriv, sest kannatajaks jäävad keskmised veganid, kes on hästi kursis vegantoitmise põhitõdedega ja neid ka oma igapäevases menüüs järgivad. Veganid ei tegele enesenäljutamise ega enesepiiramisega. Hästi planeeritud vegantoitumine on tervislik igas eluetapis. Seda on kinnitanud maailma suurimad toitumisorganisatsioonid ja mitmed riiklikud toitumissoovitused.

Loomulikult on ääretult kahetsusväärne, kui lastel tekivad kehvasti planeeritud toitumise tõttu terviseprobleemid. See on kahetsusväärne nii tuhandete segatoitlastest laste puhul kui ka üksikute veganlaste puhul. Laste tervis ja toitumine on väga olulised teemad ja nagu segatoitlastest peredes, nii on oluline ka veganperedes jälgida, et lapse menüü oleks mitmekülgne ning et on järgitud tervisliku toitumise põhimõtteid. Sellega on kõik nõus. Ning olenemata toitumisviisist peab peredel olema vajadusel võimalik saada oma toitumisviisi siseselt abi ja nõustamist.

Kuid nõiajaht, alusetu hirmu külvamine ja väärinfo jagamine ühe vähemusgrupi kohta peab lõppema.

vegan-myths
Väärkuvand vegantoitumisest. Vegantoitumine pole enesenäljutamine ega salatilehe söömine.

Loe ka artiklit “Veganid piinavad oma lapsi?”

Jälgi blogi Facebookis

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s