Teadjamehed

Eile lugesin nullkulu blogist olukordadest, kuidas teda kui noort naist ei võeta tõsiselt ning kuidas tihtilugu just mehed teevad talle negatiivseid märkusi tema eluviisi kohta. See on kahjuks väga tüüpiline veganluse puhul, aga ka paljude teiste teemade puhul. Inimese valikuid, teadmisi ja oskusi püütakse halba valgusesse panna tema soo ja vanuse pärast. Nii on peaaegu, et võimatu noore naisena milleski tõsiseltvõetav olla, sest ikka leidub mõni teadjamees, kelle valduses on maailma vallutav tõde ja kelle sõnad ilmtingimata tõestavad, et naine eksib.  Olen sellel teemal kirjutanud varem ka siin.

Ei, mu eesmärk pole kogu meessugu maha teha. Räägin peamiselt trollidest. Millegipärast on aga just meeste hulgas selliseid eksemplare rohkem. Näiteks Facebooki vegangruppidesse postitavad lihapilte, veganeid naeruvääristavaid meeme jms eelkõige mehed. Ka veganluse vastaste kommentaaride ja arvamusavaldajate seas ruulib meessugu. Üldiselt ei ole sellised tegelased aruteludele avatud, vaid loobivad lihtsalt halvustavaid silte. Miks see nii on? Mingisugune hirm kaotada ürgmehe positsiooni? Hirm olla vähem mehelik? Hirm, et kui näidata välja empaatiat ja kaastunnet ning hoolida loomadest, siis kaob maa jalge alt?

12799368_259744834356586_2860373497211789518_n
Loomadest hooliv veganmees, kes on pärjatud ka mitme jõumehe võistluse tiitliga.

Ka mansplainimine on muuhulgas just veganluse puhul tavaline. Mansplaining tuleb ingliskeelsetest sõnadest man (mees) ja explaining (seletama). See tähistab enamasti mehi, kes pakuvad küsimata selgitusi ja seletusi teemadel, millest kuulaja (enamasti naine) on tegelikkuses rohkem teadlik või on oma ala ekspert. Lisaks tehakse seda tavaliselt viisil, millega püütakse kuulajat kuidagi madaldada või tema teadmisi halvustada ja naeruvääristada. Umbes, et sina (noor) naine ei tea asjast midagi, las ma seletan sulle, kuidas sa eksid ja kuidas asjad tegelikult käivad. Mansplainimist kohtab igal elualal, hiljuti ringles artikkel sellest, kuidas naissoost astronaudile tuli Twitteri kommentaariumis mingi suvaline tüüp seletama, kuidas ta eksib.

Siin ei peeta silmas olukordi, kus seletaja tõesti teab mingil teemal rohkem ja sellest tulenevalt teemat täpsustab, vaid olukordi, kus seletamise peamine eesmärk on teise inimese suhtes üleolekut näidata. Eesti kontekstis võib paralleele tuua Onu Heino tüüpi tegelastega. Näiteks Facebooki gruppides tulevad tihti just mehed „tõestama“, kuidas veganlus pole võimalik. Eriliselt tüütud on inimesed, kes pole sellesse teemasse kunagi süvenenud, aga satuvad mingi ühe suvalise kollase meedia artikli peale ja teevad sellest tulenevalt põhjapanevaid järeldusi veganluse kohta tervikuna ning tunnevad seejuures vajadust tulla vegangrupi liikmetele ja sealsetele pikaajalistele veganitele seletama, kuidas veganlus on võimatu. Hea teada. Ma pole küll üle kümne aasta liha söönud, oman laialdasi teadmisi veganlusest ja vegantoitumisest, aga nüüd seda suvalist kommentaari lugedes saan aru, et mu moraalsed väärtused, lootus vägivallavabasse maailma, hea tervis jne on kõik jamad. Kuule, aitäh, et ütlesid, homme lähen peekonit ostma.

4367710-troll-internet
Internetitroll

See kõik ei tähenda, et ei võiks vaielda, argumenteerida ja küsimusi esitada või arvamusi kahtluse alla seada. Loomulikult võib, see on osake protsessist. Mul pole kunagi midagi viisakas ja teisi austavas toonis peetud arutelude vastu. Keegi meist pole eksimatu. Ka mina muudan ja parandan pidevalt oma seisukohti vastavalt uutele teadmistele. Vegangruppides on olnud palju mõlema poole jaoks silmi avardavaid ja ka nauditavaid  vestlusi mitteveganitega, seejuures ka meestega. Kuid niisama lahmimine, trollimine ja halvustamine ei kuulu diskussiooni alla. Sildistamine, naeruvääristamine, halvasti ütlemine ei tee veganlust ega selle argumente olematuks.

Saan aru, et ka selle artikliga rikun omaenda reegleid ning sildistan ja halvustan teatud tüüpe. Aeg-ajalt on tõesti keeruline rahulikus jääda, eriti kui päevade kaupa peab tegelema trollide armeedega. Mul endal on samuti veel pikk tee minna, et õppida paremat suhtlemist ja rahulikumat ellusuhtumist.

Eelarvamusi leidub muidugi kõigi inimeste seas, olenemata soost, vanusest, ametist, maailmavaadetest jne. Kahjuks leidub ka veganluse kohta eelarvamusi ikka veel palju. Aga palun, süvene teemasse pisutki enne, kui hakkad lihtsalt sõnu loopima ja veganile ütlema, et tema eluviis on võimatu ja et ta on noor ja loll. Veganlus on enamasti vägagi teadlik valik, eetiline veendumus ning tervist toetav eluviis, mitte suvaline faas või trend. Veganluse taga on veenvad tõenduspõhised terviseuuringud, keskkonnaargumendid ning eetilised tõekspidamised. Nendega tutvumine ei võta tükki küljest, vaid võib hoopis nii mõndagi juurde anda ja panna elule uue pilguga vaatama.

Jälgi blogi Facebookis

Jälgi blogi Bloglovinis

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s