Kas lõpetada blogimine?

Ei pea ära ehmatama. Blogi ma kinni kindlasti ei pane, sest siin on palju olulisi n-ö baastekste, mida on hea korduma kippuvade küsimuste puhul teistele jagada. No näiteks see põhiline, et miks veganid liha- ja piimatoodete alternatiive tarbivad, taimeõiguslus või lehmade maailmavallutusplaanid. Samuti ülevaade piima- ja munatööstusest, toitumise ABC ning erinevad nädalamenüüd. Rääkimata lugematutest veganluse eetikast rääkivatest tekstidest.

Küll aga olen üha rohkem tabanud end mõttelt, et kas uute tekstide kirjutamine on enam vajalik. Ja eks mul olegi neid üha vähemaks jäänud, sest on ikka suur vahe, kas postitus saab 500 vaatamist või 50. Võrreldes blogi algusaegadega kipub kahjuks viimasel ajal just pigem sinna väiksema numbri kanti minema. Sellest poleks midagi, kui ma kirjutaks blogi lihtsalt näiteks oma perele ja sõpradele, et nad saaksid mu eluga kursis olla, aga nii see ju pole. Isiklikust elust räägin siin vähe, peamine eesmärk on alati olnud loomaõiguste ja veganluse eetika teemadel arutleda, et teadmised selle kohta Eestis leviksid. Aga ilmselt selles ongi viga, sest kes see ikka aastast-aastasse jõuab selliseid tõsiseid ja samas korduma hakkavad mõtteid lugeda … ?

Võibolla peaksin just isiklikule elule keskenduma? Aga teate, mu elus tõepooolest ei toimu mitte midagi peale veganaktivismi, raamatute lugemise/ostmise ja õhtuse Netflixi vaatamise. Kui on midagi rutiinist väljapoole juhtunud (nagu mõnel festivalil käimine vms), siis olen reeglina siin sellest ikka kirjutanud ka. Aga muul ajal on mu päevad nädalast-nädalasse ja kuust-kuusse täpselt ühesugused. Ma lihtsalt kohe mitte ühestki otsast ei annaks klassikalise sotsiaalmeedia influencer’i mõõtu välja.

Kindlasti tooksid rohkem klikke juurde tootetutvustused ja retseptid. Kuid see on samuti olnud põhimõtteline valik seda mitte teha, kui väikesed erandid välja arvata. Ma lõin selle blogi just veganluse eetikast ja loomaõigustest kirjutamiseks, sest see oli oluline valdkond, mis oli eestikeelses veebiruumis veel pea katmata, samas kui väga häid retseptiblogisid oli ja on siiani mitmeid. Ja tootetutvustusi pole ma tahtnud seepärast teha, et olla võimalikult sõltumatu ning et loomaõiguslik sõnum ei jääks toodetele keskendumise varju. Kuigi ma saan aru, et inimesi ikkagi väga huvitavad vegantooted, aga nende kohta saab head infot kasvõi “Jah, see on vegan!” grupist Facebookis.

Klikkide vähenemises on süüdi muidugi ka Facebook, kes väikeste tegijate postituste reach’i on kogu aeg vähendanud ning WordPressi blogilingid tunduvad talle eriti vastumeelsed olevat. Seega ei jõuagi uued postitused enam paljude lugejateni. Sel puhul aitab Facebookis, kui vajutada Following – See First (Jälgin – Kuva Esimesena). See tähendab, et kui midagi lehele postitan, siis ei lähe see sulle kui jälgijale uudisvoos kaduma.

screen_shot_2018-01-29_at_9.56.08_am

Teine võimalus on blogi jälgida e-maili kaudu. Selleks tuleks siinsamas kerida hiirega lehe lõppu, kus näed sellist pilti ja saad oma meiliaadressi sisestada.

meil (2)

Aga võibolla on tõesti selle blogi aeg lihtsalt otsas ja eestikeelset infot veganluse eetika kohta on juba piisavalt? Ma ei tea … Samas, kui see blogi aitab aeg-ajalt kasvõi ühte inimeste veganluse suunas liikuda, on see siiski ju oma eesmärgi täitnud.

Ilmselt mingit põhjapanevat otsust ma veel tegema ei hakka, aga aeg-ajalt mõlguvad lihtsalt sellised mõtted …

Kui sul on küsimusi, siis vajuta siia.

Jälgi blogi Facebookis

Või kiika Instagrami

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s