Kas trenni tegemine on tervisele kasulik?

Kas trenni tegemine on tervisele kasulik?

Jah, loomulikult! Trenni tegemine võib aidata ennetada südamehaigusi, veresoonkonnahaigusi, II grupi diabeeti, teatud vähiliike jne. Aga enne treeningutega alustamist tuleks uurida, et kuidas seda teha, lugeda selle kohta ja nõu küsida treenerilt või mõnelt kogenud treenijalt. Kui otsustad, et hakkad jooksmas käima ning lähed jooksed kohe kõigest väest 10 kilomeetrit, siis võid ennast vigastada või hullemal juhul saada südameataki. Enne tuleks ikka uurida, et kuidas alustada, millise tempoga joosta, milliseid jalatseid valida, kui palju korraga joosta jne. Sama kehtib ka igasuguste teiste trennide kohta. Et treenides ennast mitte vigastada ja et sellest oleks tervisele maksimaalselt kasu, vajab see natuke eeltööd.

Kui treenides on midagi valesti läinud, kas see tähendab, et spordi tegemisest tuleks loobuda? Kas see tähendab siis, et sportimine on ebatervislik? Kui satud spordivigastusega arsti juurde, kas arst ütleb sulle, et ära enam kunagi trenni tee, istu parem õhtuti tugitoolis teleka ees, sest nii on kõige turvalisem? Kõlab naeruväärselt, kas pole? Kui treenides on midagi läinud valesti, siis see ei tähenda, et trennist tuleks loobuda, pigem tuleks analüüsida ja hinnata, et mis siis läks valesti ja mida saaks muuta, et treenimine oleks ikkagi tervist toetav.

SMJA11_EN_01_Jurek
Taimsel kütusel jooksev ultramaratonijooksja Scott Jurek.

Kas vegantoitumine on tervisele kasulik?

Jah, loomulikult! Vegantoitumine võib aidata ennetada südamehaigusi, veresoonkonnahaigusi, II grupi diabeeti, teatud vähiliike jne. Aga enne taimse toitumisega alustamist tuleks uurida, et kuidas seda teha, lugeda selle kohta ja nõu küsida toitumiseksperdilt või mõnelt kogenud veganilt. Kui otsustad, et hakkad veganiks ning loobud kõigest loomsest, aga ei uuri midagi taimse toitumise kohta, siis võib tekkida mõne toitaine puudus. Enne tuleks ikka uurida, et kuidas alustada, mida süüa, milliseid toidulisandeid valida, kui palju midagi süüa jne. Sama kehtib ka igasuguste teiste toitumisviiside kohta. Et vegantoitumine oleks mitmekülgne ja et sellest oleks tervisele maksimaalselt kasu, vajab see natuke eeltööd.

Kui vegantoitumises on midagi valesti läinud, kas see tähendab, et veganlusest loobuda? Kas see tähendab siis, et vegantoitumine on ebatervislik? Kui satud mõne vitamiinipuudusega arsti juurde, kas arst ütleb sulle, et lõpeta veganlus ja hakka liha sööma, sest nii on kõige turvalisem? Kõlab naeruväärselt, kas pole? Kui vegantoitumise juures on midagi läinud valesti, siis see ei tähenda, et veganlusest tuleks loobuda, pigem tuleks analüüsida ja hinnata, et mis siis läks valesti ja mida saaks vegantoitumise juures muuta, et toitumine oleks ikkagi tervist toetav.

Eelarvamused, müüdid ja väärarusaamad veganluse kohta on visad kaduma. Aga kui panna see uude konteksti, siis saab aru, kui absurdsed sellised väited on. Igasugune eluviisi muutus tähendab, et selle kohta tuleks enne uurida, lugeda ja nõu küsida. See on ju loomulik, et ei hüpata pea ees tundmatusse! Ja kui midagi läheb alguses pisut viltu, siis ei pea sellest heituma ega loobuma, vaid tuleb lihtsalt olukorda analüüsida ja vajadusel muudatusi teha.

Seega, parima tervise nimel tehke trenni ja sööge vegantoitu (ja loobuge suitsetamisest ja alkoholist)! Nii võib juhtuda, et olete üks väheseid Eesti inimesi, kes keskeas pääsevad kroonilistest haigustest, mis valede eluviisivalikute tõttu kimbutavad ja toovad varajase surma suuremale osale.

NB! Veganlus on loomulikult palju enamat kui toitumine. Sellega garanteerid, et lisaks enda südamele on kaitstud ka teised südamed.

Jälgi blogi Facebookis

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s