Anonüümselt tõde avaldamas

Paari aastaga on ülemaailmse loomaõiguste skeene vallutanud rühmitus Anonymous for the Voiceless. Tegemist on otsese tegevuse (direct action) aktivismiga, kus tänaval kõndivatele inimestele edastatakse infot loomade olukorra kohta toidutööstuses.

Vabatahtlikud vaikivad aktivistid seisavad Guy Fawkes´i maskides tänaval, moodustades nn tõekuubiku (Cube of Truth). Osadel aktivistidel on käes tahvel- või sülearvuti, milles jooksevad dokumentaalkaadrid tapamajadest ja loomafarmidest. Üldiselt näidatakse kaadreid kohalikest oludest, aga tihti ka lõike filmist Earthling. Teistel on aga käes plakatid tekstiga Tõde. Maskid on olulised, sest nii on möödakäijatel lihtsam keskenduda filmilõikudele, ilma et peaksid kellelegi otsa vaatama. Samas aitavad maskid ka tähelepanu tõmmata.

av
Pilt Anonymous for the Voicless Facebooki lehelt
av2
Pilt Anonymous for the Voiceless Facebooki lehelt

Möödakäijad saavad filmilõike vaadata ja niimoodi kiirelt, lihtsalt, aga muidugi ka väga ehmatavalt tõe loomatööstuse kohta teada. Samuti on huvilistel võimalik vaadata spetsiaalsete prillidega virtuaalreaalsuse videot, kus nad saavad näiteks seafarmi või tapamaja näha looma pilgu läbi.

Selles videos näeb inimeste reaktsioone:

Lisaks maskides aktivistidele on tõekuubiku läheduses katmata nägudega aktivistid, kes videosid vaadanud inimestele selgitavad lähemalt ja rahumeelselt, miks nad siin on, ning jagavad materjale selle kohta, miks ja kuidas veganiks hakata. Sõnum on neil alati ja eranditult just vegansõnum.

av3
Tõekuubik Poolas

Alates 2016. aastast on selliseid tõekuubiku meeleavaldusi korraldatud 56 riigis üle maailma rohkem kui 3000 korral. Eelmise aasta 5. novembril toimus ülemaailmne aktsioon, mille raames korraldati ühel päeval 200 tõekuubikut üle maailma. See meeleavalduse vorm on toonud ka palju meediatähelepanu.

5a033a40d61b6800011c2c32_vegan_plantbased_brighton
Tõekuubik Inglismaal

Igaüks võib selle oma linnas korraldada, kui kooskõlastab selle Anonymous for the Voiceless´iga. Selleks, et asi poleks seadusega vastuolus, tuleks see loomulikult ka oma kohalikus omavalitsuses meeleavaldusena registreerida. Kuna tegemist on rahumeelse liikumisega, siis reeglina pole aktivistidel sellega probleemi tekkinud, iseasi muidugi, kuidas möödakäijad nähtud materjali suhtuvad. Kuid tavaliselt on tõde nähes ehmatus ja kurbus suuremad kui viha.

Samas on näiteks Antwerpi linnapea Belgias hetkel keelanud ära tõekuubiku korraldamise põhjendusega, et nähtud kaadrid on liiga julmad. Hmm … selle peale tekib muidugi taas küsimus, et kui me ei suuda vaadata seda julmust, mida miljonite süütute loomadega loomadega igapäevaselt teeme, siis miks me seda nendega üldse teeme. Miks hoiame seda tarbetut vägivalda ülal?

av+melbourne

Loe ka teise aktivismivormi kohta: Loomade tunnistamine.

Jälgi blogi Facebookis

5 Comments Add yours

  1. A ütles:

    https://foorum.perekool.ee/teema/jalle-veganitest/

    Kas oled lugenud antud teemat perekooli foorumis? Seal on ka antud blogi ühte postitust mainitud. Mida arvad sellest arutelust seal.

    Meeldib

    1. Eh, ma parem ei kliki sinna. 😀 Perekool pole just minu teema, eelistan keskkondi, kus inimesed on teineteise vastu viisakad ja sõbralikud. Enda kogemusest tean, et ka keerulistel teemadel vaieldes saab sõbralikus jääda, aga perekoolis käib ju reeglina mingi üksteise mahategemine.

      Meeldib

  2. Siiri ütles:

    Tere!
    Ma tavaliselt pole veganite blogisid või ka Facebookis neid postitusi kommenteerinud- teen nüüd erandi.
    Ma iseenesest mõistetavalt vihkan loomade ja inimeste piinamist ning vägivalda üleüldiselt. Vegan ma ei ole, kuid see ei tähenda, et ma loomadest ei hooliks nagu veganid arvama kipuvad.
    Tahaksin lihtsalt mainida, et kõik loomne toit ei tule sellise piinamise teel nagu nendes teada-tuntud videotes. Ma töötasin Hollandi suuruselt teises lihatööstuse kompaniis. Ma ei puutunud otseselt kokku ei liinitöö ega loomadega. Vastutasin teiste asjade eest. Meie firmasse ei tulnud sead furgoonides, milles nad ennast ringiga ei saa pöörata. Samuti ei olnud nad mattunud enda fekaalidesse. Jook oli ees. Kui nad kohale jõudsid, tehti nende elu nii mugavaks kui võimalik järgmiseks seitsmeks tunniks. Nö- sigade paradiis, mugavad kohad tuhnimiseks, hea söök ja võimalikult vähe stressi. Seda kõike humaansuse huvides ja ka maitseomaduste tõttu. Ka hukkamine ei toimunud veresauna kombel, ennem pandi nad magama ja siis vist oli mingisugune spetsiaalne gaas. Võin selles ka eksida. Täpselt ei mäleta nimetust. Igatahes ma poleks elus sinna tööle läinud kui tingimused loomadele oleksid teistsugused olnud.

    Meeldib

    1. Ma ei poolda siiski loomade kasutamist ja tapmist mitte ühelgi kujul, ükskõik kui humaanne see ka poleks. Loomad on indiviidid ja isikud, kes väärivad elu samamoodi nagu väärime seda meie. Humaansus on silt, mis eelkõige aitab meie enda südametunnistust leevendada, aga loomadele see õiglust ei paku.

      Veganluse kaudu soovitakse tähelepanu pöörata sellele, et nii nagu inimloomad, on ka teised loomad tundevõimelised isikud ehk nad tunnevad samuti valu, hirmu, rõõmu, naudinguid, nad on ümbritsevast teadlikud ning neil on soov elada. Inimeste puhul on just need jooned põhjuseks, miks peame inimeste tapmist, ärakasutamist ja vangistamist valeks. Ükskõik milliseid muid omadusi meil on või ei ole, ükskõik kui tark või rumal keegi on, see ei oma üldse tähtsust, just tundevõimelisus on põhjus, miks inimelu ja vabadust kaitseme. Ja seetõttu pole ka teiste tundevõimeliste loomade tapmine, ärakasutamine ning vangistamine põhjendatud olukorras, kus see pole ellujäämiseks vajalik. Tänapäeva lääne ühiskonnas see pole ellujäämiseks vajalik, sest taimne toit on tervislik ja laialdaselt kättesaadav.

      Seega tapame ja kasutame loomi maitsenaudingu saamiseks. Aga nauding ei ole piisav põhjus kellegi vangistamiseks ja tapmiseks, sest nii saaksid ka kurjategijad naudinguga põhjendada oma tegusid.

      Veganina ma ei arva, et mitteveganid loomadest ei hooli, vastupidi, enamus inimesi hoolivad loomadest ja ei taha näha loomi kannatamas. Lihtsalt enamus pole veel aru saanud, et ka loomadest toidu ja toodete valmistamine põhjustab neile kannatusi. Või kardetakse mingil põhjusel oma harjumusi muuta.

      Meeldib

    2. Kui juhuslikult elad Tartus, siis soovitan minna vaatama filmi “Kõige viimane siga”. Sealt tuleb hästi välja, miks ka kõige humaansem tapmine on problemaatiline. Hästi ilus ja armas film. Loodetavasti jõuab millalgi ka Tallinnasse ja mujale. Lisainfo: https://elektriteater.ee/filmid/koige-viimane-siga/

      Meeldib

Lisa kommentaar