Kas jaksad veel?

Kujutage ette inimest, kes ei poolda teiste inimeste tapmist. Kas tunnete mõnda sellist? Nüüd manage üks selline inimene silme ette ja mõelge, et mida te ootate ühelt selliselt inimeselt, kes ei poolda teiste inimeste tapmist. Kas ta peaks olema kuidagi eriline? Kas ta peaks olema täiuslik? Kas ta ei tohi teha kunagi ühtegi viga? Kas see, et ta austab teiste inimeste elusid, tähendab, et tal peab olema rohkem teadmisi, kui teistel? Kas ta ei tohi kunagi endast välja minna? Kas ta peab käituma igas eluaspektis kuidagi moraalsemalt kui teised, et mitte olla silmakirjalik? Kas tal on õigus teiste inimeste tapmist mitte pooldada, kui ta pole täiuslik? Või on ta üks täitsa tavaline inimene on rõõmude, murede, positiivsete ja negatiivsete külgedega?

Kujutage ette inimest, kes ei poolda koerte tapmist? Kas tunnete mõnda sellist? Nüüd manage üks selline inimene silme ette ja mõelge, et mida te ootate ühelt selliselt inimeselt, kes ei poolda koerte tapmist. Kas ta peaks olema kuidagi eriline? Kas ta peaks olema täiuslik? Kas ta ei tohi teha kunagi ühtegi viga? Kas see, et ta austab koerte elusid, tähendab, et tal peab olema rohkem teadmisi, kui teistel? Kas ta ei tohi kunagi endast välja minna? Kas ta peab käituma igas eluaspektis kuidagi moraalsemalt kui teised, et mitte olla silmakirjalik? Kas tal on õigus koerte tapmist mitte pooldada, kui ta pole täiuslik? Või on ta üks täitsa tavaline inimene on rõõmude, murede, positiivsete ja negatiivsete külgedega?

Kujutage ette inimest, kes ei poolda ühegi looma tapmist. Kas tunnete mõnda sellist? Nüüd manage üks selline inimene silme ette ja mõelge, et mida te ootate ühelt selliselt inimeselt, kes ei poolda loomade tapmist …

Siinkohal läheb asi tavaliselt käest ära. Kui inimesel, kes ei poolda teiste inimeste tapmist, lastakse tõesti olla üks täiesti tavaline inimene, ja inimesel, kes ei poolda koerte tapmist, lastakse samuti olla täiesti tavaline inimene, siis inimestel, kes ei poolda ka teiste loomade tapmist, lasub koorem olla täiuslik. Vastasel juhul on tapmise mittepooldamine silmakirjalik ja mõttetu. Eksju?

Olen sellest ka varem kirjutanud artiklis „Sa ei vasta mu standarditele“, kuidas veganitelt eeldatakse igas eluaspektis täiuslikkust. Küll peame olema mustertoitujad, küll peame olema rauast tervisega, küll peame olema heas vormis. Me ei tohi iial tarbida kilesse pakendatud kaupa, me ei tohi osta kaugelt maalt sissetoodud kaupa, me ei tohi tarbida GM-tooteid, me ei tohi süüa rämpstoitu. Sest inimeste ja koerte tapmist mittepooldavad inimesed on ju ka nendes aspektides täiuslikud, toituvad alati tervislikult jne. Oot …

Veganitelt oodatakse väga laialdasi teadmisi. Näiteks peame kõik olema tervise- ja toitumiseksperdid. Meil peavad olema teadmised põllumajandusest ja loomakasvatusest. Samuti peame olema keskkonnaeksperdid. Meil peab olema nii veterinaaria- kui ka meditsiinialane haridus. Jne jne. Sest tapmise mittepooldamine tähendab ju seda, et tead kõigest sellest kõike. Nii nagu need, kes ei poolda teiste inimeste ja koerte tapmist, teavad ju kõigest kõike. Oot …

Veganid peavad olema ka väga head suhtlejad, ja üldse oleks hea omada meil kõigil kraadi psühholoogias. Me ei tohi iial endast välja minna, me ei tohi olla liiga emotsionaalsed, me peame olema vaoshoitud ja mõistlikud. Kõige parem on, kui me vaikiksime, naerataksime ja nurgas üksinda porgandit näriksime. Ja mis kõige tähtsam, me ei tohi iial veganlusest rääkida! See oleks ju ennekuulmatu, kui inimeste või koerte tapmist mittepooldav inimene räägiks, kuidas ta ei poolda inimeste ja koerte tapmist ja mõistab selle hukka. Oot …

Kui me loomade tapmist ja kasutamist ei toeta, siis on just meie, veganite, teha, et maailmas kõik teised probleemid ka laheneksid. Pea seda meeles – veganina pole sinu ülesanne loomade eest seista, vaid just sinu ülesanne on lahendada kõik maailmas olevad probleemid! Nii, et aseta kohe heaga õndsuseoreool pähe ja ära tee enne piiksugi, kui ka su tagumikust päikest ei paista.

Kas jaksad veel?

worldonshoulders

 

Loe ka artiklit “Kes vastutab eetilisema maailma loomise eest?”

Jälgi blogi Facebookis

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s