Sa ei vasta mu standarditele

Veganiks hakates loobud maailma kõige vägivaldsema ja jõhkrama süsteemi toetamisest. Kuid sellest ei piisa – seni kuni sa pole kõige täiuslikum inimene maamuna peal, on su pingutused mõttetud ja sa oled silmakirjalik. Kas pole nii?

Sest vahel veganid söövad ju sojavorstikesi, saiakesi ja OMG isegi krõpse! Mõttetu on olla vegan, kui ei toituta 100% tervislikest toiduainetest. Parem on ikka edasi olla tavaline mittevegan, kelle põhimenüü koosneb lihast, piimatoodetest ja munadest, sest vegani menüü, kes sööb aeg-ajalt valmistooteid on ju palju ebatervislikum. Ahjaa ja eile nägin ühte veganit, kes võttis poest kilekoti kaasa!!! Tema küll õige vegan pole. Ja siis nad tarbivad kõik GM-tooteid veel ka! Ja gluteeni! Jube, jube. Ja kujutad ette, üks vegan jäi kunagi haigeks, uskumatu! Mis sest, et haiglad on täis mitteveganeid, üks haige vegan kaalub üles kõik haiged mitteveganid. Veganlus on mõttetu, sest see ei tagagi täiuslikku tervist ja surematust.

Pole midagi rõõmustavamat, kui eetiline inimene, kes polegi kõiges täiuslik. Jess! Või vegan, kes jääb haigeks. Jess! See on tõestus, et veganlus ei toimi. See on tõestus, et seni kuni veganid ei ole täiuslikud, ei pea mina lillegi liigutama. Võin mugavalt ja hukkamõistva muigega oma tugitoolis edasi istuda ja oodata maailma täiuslikuks muutumist. Alles siis, kui veganid vastavad minu poolt neile peale pandud standarditele, võin hakata mõtlema selle peale, et äkki loomad tunnevad ka valu ja ei taha surra või mõne muu sellise jura peale. Maailmas tapetakse igas minutis 1,96 miljonit looma, aga veganid on mõttetud, noh, mis siis, et nad massilist loomade tapmist ja ekspluateerimist enam ei toeta, aga kuna nad muus osas pole täiuslikud, siis on veganluse idee kõrvaleheitmist väärt.

2e13d35d9624dc45bdb87c1cea23145e

Millegipärast on eelarvamused ja hukkamõistmine inimloomuse üks paratamatu omadus. Nii lihtne on mitte süveneda ja teisi pealiskaudselt hukka mõista. Vegangruppi postitatud pilt ebatervislikust tootest ei tähenda, et kõik veganid toituvad ebatervislikult. Ühe pildi põhjal ei saa üldistavaid järeldusi teha ka selle konkreetse inimese toitumisviisist. Uuringud on näidanud, et veganite toitumine vastab paremini soovitustele kui keskmise mittevegani toitumine. Jah, isegi nende veganite toitumine, kes lubavad endale vahel rämpstoitu. Pooldan igati tervislikku toitumist ja selle poole võiks igaüks püüelda, aga enne vegani suunas näpu viibutamist tasub üldpildiga tutvust teha. Hiljuti tuli välja uus Eesti rahvastiku toitumise uuring, mis näitas, et eestlaste toitumisharjumused on ikka väga kurvad. Liiga palju tarbitakse liha- ja piimatooteid, liiga vähe köögivilju ja puuvilju ning tervist toetavate kaunviljade ja pähklite-seemnete söömine on pea olematu. Eestlaste surmapõhjuste eesotsas on südame- ja veresoonkonnahaigused, millest suur osa oleks tervisliku toitumisega ennetatavad. Aga eestlaste üldised toitumisharjumused ei tähenda midagi, sest veganid pole ju täiuslikud?

Tarbin ise peamiselt terviktoite ning vaatan, et menüü oleks mitmekülgne, kilesse pakendatud tooteid alati vältida ei õnnestu, kuigi poes käin ikka riidest kotiga, prügi sorteerisin juba enne veganlust. Hindan üha enam minimalistlikku eluviisi ega naudi ostlemist, seega tarbin võimalikult vähe ja ei osta pidevalt uusi asju. Loomulikult hoolin ma veganina ka muudest sotsiaalsetest probleemidest ja püüan võimaluste piires vähendada kahju ning kannatuste põhjustamist ka muus osas. Aga näpuga viibutamise asemel olen mõistnud, et parem on inimesi nakatada positiivse eeskujuga. Samuti on oluline info jagamine ja probleemidele tähelepanu pööramine, aga ka seda saab teha nii, et kuulajas ei tekiks trots ega võõrandumine. Ja mis kõige olulisem, ma tean, et saan alati teha paremaid valikuid. Nii palju on veel asju, milles ka minu valikud ei ole parimad. Ma ei ole täiuslik. Kuid see ei tühista neid pingutusi, mida juba praegu teen. Ja kui mõne teise vegani valikud ei ole alati kõige eeskujulikumad, siis ei tühista see ka tema pingutusi, see ei tee veganlust mõttetuks.

Kui veganlust näidata ületamatu täiuslikkuse ja ideaali püüdlusena, siis veame loomi alt. Sest sel juhul muutub veganiks hakkamine hirmutavaks või keeruliseks. Kes ikka viitsiks seda sammu ette võtta, kui sellega läheb standardite latt lootusetult kõrgeks? Kes tahaks hakata veganiks, kui see tundub kättesaamatu ideaal? Veganlus on esimene, mitte viimane samm parema maailma suunas. Kui kellelgi on lihtsam olla vegan, kui ta aeg-ajalt tarbib mitte just kõige tervislikumaid tooteid, siis olgu, sest ta teeb juba väga palju ära vägivallatuma maailma heaks.

Kui sinu arvates pole veganid piisavalt täiuslikud või eetilised, siis kõige õigem oleks hakata ise veganiks ning näidata ette, milline on siis see nn standarditele vastav veganlus. Või hakka ettevõtjaks ja valmista tooteid, mis on vegan ja ka muus mõttes tervislikud/eetlised. Või kui sulle on südamelähedasem mõni muu sotsiaalne probleem, siis aita selle vähendamisele kaasa. Tee midagigi, selle asemel, et oodata, et teised tegijad täiuslikuks hakkaksid. Sest mugavalt ja hukkamõistvalt näpuviibutamine maailma ei paranda.

dont-do-nothing-because-you-cant-do-everything-do-something-anything

Loe ka artikleid “Sa ei olegi täiuslik?!” ja “50 võimalust veganite sildistamiseks”

Jälgi blogi Facebookis

4 Comments Add yours

  1. M. ütles:

    Aiman vist, millest ajendatuna see postitus sündis – palmiõlist ja Liisi kommentaaridest. Ma olin ka alguses talle vastu, ei lugenud ta kommentaare mõttega läbi, kuni lugesin läbi vegan.ee-st selle teksti palmiõli kohta… ja hakkasin Liisist aru saama. Kui üht toodet saadakse kas: loomadelt kodu võttes, loomi tappes või isegi neid prostituutideks müües – , siis ei saa see toode olla kuidagi vegan. Väga kummastav oli just siinsest blogist siin lugeda irooniat kellegi tõsise mure ja hoolimise üle. Ma hindan, et ta nii palju hoolib, sest kui paljud seda nii süvitsi teevad? Ja ma ei väida ka, et veganid peavad olema täiuslikud, aga tuleks olla tänulik, kui keegi paremuse poole suunab.. kui keegi paneb meid korraks mitte ainult vasakule, vaid ka paremale vaatama. Sest see palmiõli teema on tegelikult ikkagi ju üks suur murekoht.

    Meeldib

    1. Olen palmiõli teemaga vägagi kursis ja ise püüan seda ka võimalikult palju vältida. Palmiõli kohta info jagamine on igati vajalik. Ei olnud postitus ajendatud Liisi kommentaaridest, vaid igapäevastest hädaldamistest veganite pihta. Ükskõik kui palju head ka ei tehta, kunagi pole piisav…

      Liked by 1 person

    2. Palmiõli teema puhul on ka teisi mõttekohti. Farmioomadele toidu kasvatamiseks raiutakse igas sekundis maha üks jalgpalliplatsi suurune ala vihmametsi ja see tähendab, et igas sekundis hävitatakse tuhandete loomade kodud. Iga päev sureb seetõttu välja ka kümneid loomaliike. Selle peale me tihti ei mõtle … Palmiõli puhul on lihtne kaastunnet tekitada, sest orangutanid on suured inimeste sarnased loomad. Kuid ükski teine loom pole vähem oluline kui orangutan. Kahjuks aga selliseid videosid ei toodeta, kus teised loomad kaotavad oma kodud liha- ja piimatootmiseks maharaiutud vihmametsade pärast. Ja nii jääbki mulje, nagu oleks palmiõli kõige hullem.

      Veganid teevad loomsetest toitudest loobumisega juba sellise asja lõpetamiseks paljugi ära. Mis ei tähenda, et ei peaks ka palmiõli probleemi teadvustama ja et seda ei peaks vältima, loomulikult peab. Aga tihti on nii, et inimesed, kes pole ise veganid heidavad veganitele palmiõli tarbimist ette.

      Lisaks palmiõlile on ka paljude teiste toiduainete tarbimine problemaatiline. Nt banaanid, kookospähklid, avokaadod, kinoa, kakao, kohv jne. Selge on see 100% eetiliselt elada ei saa, isegi veganid ei saa kuidagi olla 100% täiuslikud, aga kõrvaldades menüüst liha, kala, piima, munad, mee ja nendest tehtud tooted astuvad veganid juba väga suure sammu selles osas, et vähendada loomade kannatusi ning tapmist.

      Meeldib

Lisa kommentaar