Mis on veganitel viga?

Mis on veganitel viga, et nad kogu aeg veganlusest räägivad? Mis neid pitsitab? Mida nad jauravad oma elustiili üle? Miks nad ei lase teistel rahulikult olla? Söögu oma muru edasi, aga olgu vait!

Jah, pitsitab küll ja kuidas veel. Pitsitab, et igas minutis kaotavad oma elu 1,96 miljonit süütut isikut. Pitsitab, et sellest vaadatakse mööda. Pitsitab, et muidu head ja hoolivad inimesed katavad silmad ja kõrvad kinni, kui jutt läheb loomade kannatuste peale.

Veganid ei taha hoobelda oma eluviisiga. Veganite eesmärk pole näidata ennast parematena. Me tahame vaid, et kõik inimesed vaataksid hetkeks oma valikuid looma seisukohast, ohvri seisukohast. Me palume hetkeks suunata pilk sinna, kuhu see varem pole sattunud. Vaata talle silma, ta on isik, ta on elusolend. Ta ei ole toode, ta ei ole masin, ta ei ole ese.

aushen2013_jmcarthur-4260
Foto: Jo-Anne McArthur (We Animals)
jmcarthur_dairyvealfarm_-0360
Foto: Jo-Anne McArthur (We Animals)
jmcarthuritaly2015_0704
Foto: Jo-Anne McArthur (We Animals)

Sa oled hea, hooliv ja armastav  inimene. Oma südames ei taha sa kellelegi halba. Ja see ongi see, mida vegan sulle öelda tahab. Oma südames oled juba sinagi vegan.

tsitaat

Jälgi blogi Facebookis

7 Comments Add yours

  1. Ene ütles:

    Ei ole vegan ning ei plaani selleks ka lähiajal hakata. Kuid tekkis küsimus, mis tooteid kasutate korvamaks neid aineid, mis lihast saamata jäävad? On igasuguseid vahvaid taimi, mis pakuvad kasulikke aineid kuid kui nüüd olla keskkonda ja loomi hoidev inimene, siis tuleks arvestada ka sellega, et kustkohast võetakse maad, kus rajada istandusi. Ma ei tea, kas Te seda teate, aga suurem osa vihmametsadest raiutakse selleks, et rajada nendele aladele hoopiski istandusi. Seega sellega seoses tekibki mõte, et kui veganid käivad peale, et loomi ei tohi tappa, samas on ise ökosüsteemile kahjulikumad kui inimesed, kes tarbivad liha..

    Meeldib

    1. Suur osa nendest vihmametsadest raiutakse maha loomasööda kasvatamiseks. Üldse on loomakasvatus üks hullemaid keskkonnareostajaid. See on ka põhjus, miks paljud inimesed veganiks hakkavad ehk soov säästa keskkonda. Sellest on pisut juttu siin: http://vegan.ee/veganlusest/pohjused/keskkond/ Ja väga hea film loomakasvatuse keskkonnamõjude kohta on “Cowspiracy”: http://www.cowspiracy.com/

      Meeldib

    2. Robert ütles:

      Mis aineid sa täpsemalt silmas pead? Ainukesed ained, millest sa veganiks hakates ilma jääd on lihas olevad üleliigsed küllastunud rasvad ja kolesterool ning lisaks ka igasugu hormoonid, mis loomadele sisse on söödetud.
      Ja tõsi, vihmametsad võetakse maha, et rajada istandusi, aga istandused rajatakse loomade toitmise eesmärgil. 3/4 kogu maailmas kasvatatavatest taimedest söödetakse just loomadele- sellest tulenevad lisaks veel ka nälja hädad.

      Meeldib

      1. Annika ütles:

        Tegelikult jääb puudu küll, levinuim on B12 defitsiit, sest seda on ainult loomses toidus. Lisaks mõned AH-d, mineraalid. Absoluutselt olen nõus, et liha tarbitakse liiga palju, aga päris ilma ei ole ka õigem. Kui see on sobiv ka kellelegi individuaalselt, siis kindlasti mitte massidele. Millega tuleks tegeleda, on lihatarbimise vähendamine ja loomade heaolu parandamine. Selle kohta, et maailmas on näljahäda, kuna sööt läheb loomadele – maailmas ei ole toidupuudust, on valgupuudus. Liha on väga hea täisväärtusliku valgu allikas!

        Meeldib

      2. Veganluse tervise eeliste kohta on hea artikkel siin: http://vegan.ee/veganlusest/pohjused/tervis/

        Meeldib

  2. siim ütles:

    Ene, lisaks päevaraamatu pidaja vastuses öeldule tasuks veidi mõelda energia jäävuse seadusele, ehk praktiliselt kõik loomad keda süüakse on taimetoidulised. Me sööme liha mis on tekkinud taimedest, kuid kuna loomad toodavad kehasoojust ja liikumisel kulutavad energiat ja üldiseks elutegevuseks, organite tööks jne. siis sellest energiast mis need loomad söövad jõuab meieni arvutuste kohaselt vaid 30 protsenti energiast mida need loomad taimedest saavad. See tähendab, et lihasööjad söövad taimi rohkem kui taimetoidulised. Maast aga mis on lagedaks raiutud vihmametsadest on ligi 80 protsenti kasvatamas sojat ja muud toitu loomakarjadele. Ning kirss tordile on see, et hinnanguliselt ligi 15 protsenti inimtekkelistest kasvuhoonegaasidest toodavad toiduks kasvatavate loomade karjad. Näiteks veised kelle seedimise käigus eraldub suures koguses metaani. Metaani on küll kordades vähem kui inimtekkelist süsihappegaasi kuid metaan on mitukümmend korda tugevam kasvuhoonegaas kui süsihappegaas, ehk kiirendab kliimasoojenemist mis omakorda hävitab loodust.

    http://www.greenpeace.org.uk/blog/forests/how-cattle-ranching-chewing-amazon-rainforest-20090129
    http://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/
    http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/660S.full

    Meeldib

Lisa kommentaar