Hirmuäratav B12

B12 on üks oluline vitamiin, mida taimedest ei saa ning mille saamisele veganid peavad tähelepanu pöörama tarbides rikastatud tooteid või toidulisandeid. See asjaolu hirmutab paljusid. Tihti hakatakse rääkima loomulikkusest ning sellest, kuidas veganlus ikkagi ei ole loomulik, kui seda vitamiini saab ainult loomsest. Või vastupidi, on teine leer inimesi, kes usuvad, et seda on võimalik ka veganina kuidagi loomulikumalt saada ja toidulisandeid vältida.

B12-vitamiini toodavad bakterid, ükski taim seda ei sisalda, sest taimedel pole seda enda elutegevuseks vaja. Varasemalt said nii inimesed kui loomad B12-vitamiini, kui nad sõid mullaseid taimi ja jõid puhastamata vett. Kuid tänapäeva hügieenilises läänemaailmas on keeruline niimoodi seda piisavalt saada. Ka pinnases leidub seda üha vähem, seega puhastamata ja mullaseid köögivilju süües on väga tõenäoline, et me ei saa piisaval hulgal seda vitamiini kätte. See-eest võime saada aga kõhuparasiite ja muid „toredaid“ lisandeid, mis kaasnevad halva hügieeniga. Ka asjaolu, et tarbime puhastatud vett on oluline, sest see tähendab, et meil pole enam surmavaid haigusi nagu koolera jms.

Kuid kuna seda vitamiini ei leidu enam piisavalt ei pinnases ega vees, siis tähendab see, et ka toiduks kasvatatavad loomad peavad seda lisandina saama. Ja nii ongi. Ka loomasööt on tänapäeval B12-ga rikastatud. Nii et ka mitteveganid saavad tegelikult selle kätte toidulisandist, mitte kuidagi loomulikumal teel. Veganid on selles mõttes isegi eelisseisus, sest otse toidulisandit võttes on kindlam defitsiiti vältida. Defitsiidi vältimiseks ei ole loomsed võetused just parimad allikad, sest nendest saab küll B12-vitamiini, aga lisaks ka loomseid rasvu ja valke, mille tarbimine on seotud laialt levinud terviseprobleemidega.

tumblr_n7k94gnbux1tzue9go1_1280

B12 puudus ei kimbuta vaid veganeid. Tegelikult on see isegi pisut eksitav, et veganeid tingimata selle puudus kimbutab, sest informeeritud veganil, kes võtab toidulisanidit, on B12 puuduse tekkimine ääretult ebatõenäoline, kui just pole imendumisega seotud probleeme. Kuid see-eest on B12 puudus järjest levinum ka mitteveganite seas, aga vastupidiselt veganitele, kes on selle vitamiini vajalikkusest teadlikud, ei oska mitteveganid selle puudust enamasti kahtlustada. Eriti hoolikalt tuleb B12 taset jälgida beebidel ja vanematel inimestel. Ka Eestis avastatakse just mitteveganitest vanemate beebidel ja väikestel lastele üha enam B12-vitamiini puudust. B12 imendumine vanemas eas väheneb ja seetõttu soovitatakse toidulisandit tarbida ka üle 50-aastastel olenemata toitumisviisist.

arevegandietsunnaturalbecauseweneedb12supplements

B12 defitsiit pole naljaasi. See võib kaasa tuua aneemiat ja tõsiseid närvisüsteemi kahjustusi. Ka südamehaiguste vältimiseks on oluline saada piisavalt vitamiini-B12. Täpsemat infot selle kohta leiab vegan.ee lehelt. Kahjuks olen aastate jooksul näinud paljusid veganeid, kes keelduvad B12 lisandit võtmast, sest see pole loomulik. Ning ka Eestis on juhtumeid, kus B12 defitsiit on inimestele halvasti lõppenud. Ma ei saa sellest loomulikkuse ihalusest väga aru. Mis tänapäeval üldse on loomulik? Me istume Facebookis, sõidame autodega, kuulame iPodist muusikat ja siis äkitselt avastame, et B12 võtmine läheb küll nüüd üle igasuguse loomulikkuse piiri, sest koopainimesed ju seda ei võtnud?!

B12-vitamiini puudus on üks peamisi põhjuseid, miks vegantoitumisest loobutakse – toidulisandit ei võeta, avastatakse B12 puudus ning hakatakse taas loomseid võetusi tarbima. Samas on seda toidulisandist eriti lihtne küllaldaselt saada ja pole mingit põhjust, miks selle saamiseks peaksime miljardeid loomi ekspluateerima ja tapma, eriti kui loomadele niikuinii antakse samuti lisandeid. Loomad kannatavad, sest meie kujutame ette, et oleme ühes suvalises aspektis loomulikud.

B12 toidulisand on samuti bakterite toodetud, seega pole tegemist nn “keemiaga”. Kui palju seda aga võtta tuleks? B12-vitamiini tuleks võtta regulaarselt, st mitte oodata, et tekiks defitsiit ja alles siis seda võtma hakata. Selleks, et veganite toitumisviis oleks tervislik, peaks tegema ühte järgnevast:

  • sööma rikastatud toiduaineid kaks või kolm korda päevas, nii et päevane B12 kogus oleks vähemasti 3 mikrogrammi (μg) või
  • võtma igapäevaselt toidulisandit, milles on vähemasti 10 μg B12 või
  • võtma korra nädalas toidulisandit, milles on vähemasti 2000 μg B12.

Mina võtan hetkel 1000 μg 2-3 korda nädalas.

Kui mingil põhjusel otsustad lisandit siiski mitte võtta, siis käi vähemalt aeg-ajalt veretesti tegemas, et vajadusel defitsiidile kiiresti jaole saada. Lisaks B12 tasemele lase kontrollida homotsüsteiini taset veres, sest see näitab ära, kas veres olev B12 ka reaalselt imendub.

Loe ka artiklit “”Loomulikud” B-12 allikad”.

Jälgi blogi Facebookis

Follow my blog with Bloglovin

 

8 Comments Add yours

  1. Katrin ütles:

    Olen taimetoitlane, küll väga lähedal veganlusele, kuid kuna siiski mitte päris, siis ei saa end veganiks nimetada. Võtan B12 toidulisandit, kuid purgi peale on kirjutatud, et võtta 1 tablett (mis on 3μg ehk 120% päevasest normist). Kas selle all on järelikult mõeldud ka seda, et vitamiinitootjad eeldavad, et ma saan B12 ka loomsest toidust ja sellepärast on purgile kirjutatud, et 3μg on piisav või millest nii suur erinevus (10μg vs 3μg) tuleb? Kas peaksin võtma 3 tabletti (sest loomse osakaal on tõesti väga väike)?

    Meeldib

    1. Eestis müüdavate B12 lisandite toimeaine on veganite jaoks reeglina tõesti liiga väike. Tean ka mitmeid, kes on 3μg lisandit tarbinud ja on ikkagi defitsiit tekkinud. Nii et kui loomset on vähe menüüs, siis oleks tõesti parem mõni suurema toimeainega lisand osta või võtta seda väiksema toimeainega lisandit nt kaks korda päevas. B12 on ka küllaltki raskesti imenduv vitamiin, see 3μg on küll päevane vajadus, aga probleem on selles, et reeglina see kõik korraga ei imendu. Samas sellest pole ka hullu, kui B12 vitamiini natuke rohkem võtta, kui päevane norm ette näeb, sest ülejääk läheb uriiniga kehast välja.

      Meeldib

  2. Jaana ütles:

    Tere. Tekkis samuti paar küsimust. Kuidas on seotud B12 vitamiin juuste kasvuga/tervisega? Mis võib raskendada B12 vitamiini imendumist?

    Meeldib

    1. Ei ole kuulnud, et B12 puudus otseselt juuste tervist mõjutaks, küll aga võib B12 puudus kaasa tuua ka rauapuudse ning rauapuudus võib kaasa tuua juuste väljalangemise. B12 imendumist raskendavad näiteks soolestikuga seotud probleemid. Üks tüüpilisemaid põhjuseid on näiteks pernitsioosne aneemia: http://www.kliinikum.ee/ho/info-haiguste-kohta/204-pernitsioosne-aneemia

      Meeldib

  3. Preeriakyylik ütles:

    Milliseid B12 lisandit tasuks osta? St. Millisel kujul neid saada üldse on ja mis tootjalt jms. Ma selles täielik võhik. 😀

    Meeldib

    1. Mina ise tarbin hetkel seda 2-3x nädalas: http://www.veganicity.com/Vitamin-B12-1000-g.html Saadavad kenasti ka Eestisse. Paljud veganid tellivadki välismaalt, sest Eestis pole korraliku sisaldusega B12 lisandeid eriti müügil.

      Liked by 1 person

Lisa kommentaar