Kas areneme või seisame paigal?

Vaadates maailmas toimuvat, saab iga päevaga üha selgemaks, et vägivald on liigagi tavaline nähtus. Kuid vägivallal on enamasti põhjused. Vägivald ei teki niisama õhust. Vägivald on jätk või väljendusviis millelegi muule, vägivalla abil loodetakse midagi lahendada või millelegi punkt panna. Enamasti on vägivald viimane killuke karikas, kui muul viisil enam konflikte lahendada ei osata. Kuid see võib olla ka mõtlematusest või vihast tehtud samm. Üks varjatumaid ja hirmsamaid vägivalla viise on aga ühiskondlikult tunnustatud vägivald ehk vägivald, mis on riiklikult heaks kiidetud ning mille kasutamisega nõustuvad enamus inimesi, ilma et seda kahtluse alla seaksid. Sedasorti vägivalda kasutatakse igapäevaselt ka loomade suhtes.

Miks kasutame loomade suhtes vägivalda? Sest oleme ühiskondlikult veendunud, et see on eluks vajalik. Sest oleme harjunud seda tegema ning arvame, et muutused on liialt ebamugavad. Sest meile meeldivad selle vägivalla tulemused ehk liha ja piimatoodete maitse, nahkkingade stiilsus, tsirkuse lõbusus jne. 

Aga mõelgem hetkeks ajastu peale, mil elame. Kirjutan seda teksti lennukis nutitelefonis. Vaid mõne tunniga reisin tuhandeid kilomeetreid ning saan esimeses wifi-võrgus paisata selle loo internetti sisuliselt kogu maailmale lugemiseks. Maailm on tehniloogiliselt arenenud, inimkonna leidlikkusel ja intelligentsusel pole piire. Ometi hoiame teatud asjadest kümne küünega kinni, keeldume arenemast ja alternatiive kasutamast. 


Tänases maailmas ei ole loomade vastu suunatud vägivald enam kuidagi põhjendatud. Üha enam ilmub teadusuuringuid, mis kinnitavad vegantoitumise tervislikkust ning tervise-eeliseid segatoitluse ees. Üha enam leidub tõendeid loomade tundmusvõimelisuse ja intelligentsuse kohta. Nad pole vaid instinkte tundvad masinad, vaid neil on keerukas sise- ja sotsiaalelu, erinevad emotsioonid ja soovid, nad oskavad leinata, nad ei taha surra, nad armastavad ja loovad sõprussuhteid.

Meil on võimalused, tehnoloogia ja oskused loomade ekspluateerimisest ja tapmisest loobuda. Puudu on vaid tahtest ning äratundmisest, et tundmisvõimeliste olendite kasutamine ja tapmine pole enam tänapäeval vajalik.

Alles siis, kui loobume loomade vastu suunatud vägivallast, muutub maailm vägivallatumaks ka inimeste jaoks. Erinevad vägivallavormid on omavahel seotud. Kui me ühiskonnana ei sea kahtluse alla ega isegi märka, kuidas loomi kohtleme, pidades seda reegliks ja normiks, siis ei pruugi me märgata ka teisi vägivallavorme või peame neidki vaikivalt normiks, nagu on ajaloos korduvalt juhtunud.


Kui sul on veganluse kohta küsimusi, siis siin saad anonüümselt küsida. Avaldan vastused Vegani päevaraamatu blogis või blogi Facebooki lehel. Kui soovid vastust pigem oma kirjakasti, siis kirjuta mulle veganipaevaraamat[at]gmail.com või blogi Facebooki postkasti.

Jälgi blogi Facebookis

Jälgi blogi Bloglovinis

One Comment Add yours

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s