Uuriv ajakirjandus? Ei, luurav ajakirjandus

Täna ilmus Eesti Ekspressis kirjutis “Tüli vegan-peres: kanapakend riivas juurvilja!”, kus Facebooki vegangrupis luurav anonüümseks jääda sooviv ajakirjanik oli sealsete liikmete omavahelisest vestlusest teinud copy-paste, lisanud juurde karikatuuri ning laused, mille abil vestlusest jätta naeruväärne mulje.

Huvitav, kui need ajakirjanikud, kes sellises toonis artikleid näiteks veganlusest kirjutavad, ülikooli astusid ja unistasid ajakirjanikuks saamisest, kas nad arvasid, et hakkavad selliseid lugusid kirjutama või soovisid saada tõsiseltvõetavaks ajakirjanikuks, kes oma lugudega jääb meelde ning teeb midagi olulist ära?

ICS_Quebec.svg

Kui juba vegangruppides kükitada ja luurata, siis peaks ju silma jääma ka tõsised teemad, mille käsitlemist peavoolumeedia poolt oleks vägagi vaja. Aga ei, peamine eesmärk tundub olevat leida teemasid, millega veganeid kuidagi skandaalselt vahele võtta või nende üle nalja heita.

Kus on lood loomatööstuse ja keskonnaprobleemide vahelisest seosest? Eesti ei ole selles mõttes kuidagi erand, et meie loomakasvatus on keskkonnasõbralik vms. Loomade väljaheited ja nende ebaefektiivne ladustamine reostavad põhjavett ja kohalikke veekogusid ning halvendavad muldade seisundit. See on vaid üks juhuslik teema, mida uurida.

Kus on lood loomade kohtlemisest Eesti farmides? Ka Eestis valitseb ju arvamus, et meil koheldakse loomi hästi, samas on nii seavabrikute kui ka karusnaha kampaaniate salaja filmitud videod näidanud midagi muud. Ajakirjanikud tõenäoliselt saaksid lihtsamini ligipääsu suurfarmidele kui teised inimesed. Üldsusele oleks vägagi huvitav teada, mis nendes farmides toimub. Aga sellest vist ei saa kirjutada, sest liha- piimatööstus maksab suuresti kinni ajalehe reklaamipinna?

Kus on lood rahvatervise probleemidest? Sel aastal on paljudes riikides välja tulnud uued toitumissoovitused ja neis kõigis on soovitatud süüa vähem liha. Samal ajal Eesti uued toitumissoovitused rõhutavad loomsete valkude vajadust menüüs – väide millele pole siiani ka korduva küsimise peale esitatud ühtegi teaduslikku tõestust. Sügisel tuleb aga välja Eesti rahvastiku toitumise uuring, kus on kirjas, et eestimaalased tarbivad liiga vähe köögivilju ja kordades rohkem liha, kui on tervislik. Äkki uuriks seda vastuolu?

Aga ei, selline uuriv ajakirjandus käib üle jõu, sest siis tuleks päriselt infot otsida ja aju tööle panna, mitte lihtsalt oma eelarvamusi trükimustale kulutada, eksju?

Unistan Eestis näha kirjutajaid nagu Chris Hedges, kes on Pulitzeri auhinnaga pärjatud uuriv ajakirjanik, kes kajastab peamiselt poliitika- ja sõjateemasid, aga üllatus-üllatus on ka kirjutanud väga põhjalikke artikleid loomatööstusest, loomade olukorrast, keskkonnast jne.

Ma ei arva, et kogu Eesti ajakirjandus sepitseb tagatubades vandenõusid veganite vastu. See tänane artikkel polnud vegankogukonna jaoks mingi suur tragöödia. Lihtsalt vahelduseks tahaks nendele pilalugudele, copy-paste artiklitele ja skandaalsetele “paljastustele” näha ka tõsiseid arutlevaid artikleid teemadel, mis väga vajaksid kajastamist ja mis ei puutu ainult veganitesse, vaid paljudesse inimestesse (nagu keskkonnaprobleemid ja rahvatervise probleemid seda on).

 

Kui sul on veganluse kohta küsimusi, siis siin saad anonüümselt küsida. Avaldan vastused Vegani päevaraamatu blogis või blogi Facebooki lehel. Kui soovid vastust pigem oma kirjakasti, siis kirjuta mulle veganipaevaraamat[at]gmail.com või blogi Facebooki postkasti.

Jälgi blogi Facebookis

Follow my blog with Bloglovin

14 Comments Add yours

  1. Miks nii? ütles:

    Mis oli selle positituse mõte?

    Miks räägiti teist aga ei räägitud neist kõigist teistest teemadest?

    Sest oli teie kord. That’s it!
    See on üks naeruväärseimaid üllitisi mida viimasel ajal näinud olen. “Miks räägite meist aga ei uuri teisi, miks te olete nii %&% ajakirjandus ja ei uuri teisi”

    Liked by 1 person

    1. Postituse mõte oli viidata meedia kalduvusele veganeid naeruvääristada ja pealiskaudsete teemakäsitlustega silma paista. Nagu mainisin, siis võiks vegangruppides (mis on mõeldud veganite omavaheliseks suhtluseks) kükitamise asemel ja copy-paste teemade asemel proovida kirjutada millestki olulisest, millest võiks ühiskonnale rohkem kasu olla. Aga samas on ajakirjanduslik kollasus vist kahjuks juba niivõrd laialt levinud, et mu ootused sellisteks teemakäsitlusteks on liiga suured …

      Liked by 1 person

  2. Kadi ütles:

    Well..see on kõik kena ja ajakirjandus peakski tegelema ka nende teemadega, millele Sa osundasid, aga Sa kasutad levinud ja kulunud võtet üritades artikli mõju nullida argumentidega a la Aga-Vaadake-Mis-Maailmas-Toimub. Samuti ei muuda Sinu kaitsekõne ja teine pool sendist tõsiasja, et see teema seal foorumis oli kentsakas. Ja ei näita veganlasi just heast küljest. Heast elust lolliks läinud nagu öeldakse. Ühelt poolt soovivad veganlased stereotüüpe murde, aga kas artiklis kajastatud foorumiteemad ei aita neid samas ka kinnistada. Jah, siin võib rääkida meedia nö kallutatusest (taas- väga mugav ja kulunud vastuargument), aga c’mon inimesed- arutage ikka normaalsete asjade üle 🙂

    Mul pole veganlaste vastu midagi, aga hommikukohvi vahele oli humoorikas lugeda, kuidas mitteveganlasest mees peab naise suudlemiseks enne hambaid pesema.

    Meeldib

    1. Eeldus on see, et kinnises vegangrupis saavad veganid omavahel arutleda igasuguste teemade üle, isegi kui need teemad tunduvad kõrvaltvaatajale imelikud. Selleks ongi need grupid loodud, et oleks olemas turvaline keskkond, kus ühesuguse mõtteviisiga inimesed räägivad oma muredest jne. Lisaks on grupi reeglites ka kirjas, et kui soovitakse vestlusi tsiteerida, tuleks selleks luba küsida.

      See tänane teema võib kõrvaltvaatajale koomiline tunduda, kuid inimesele, kes on eetilistel põhjustel vegan, on tegemist siiski tõsise murega, kuidas pereelus säilitada rahu, kui maailmavaated on väga erinevad. Lihatükk ei ole vegani jaoks toit, vaid sümboliseerib vägivalda. On loomulik, et veganid tahavad selle üle omavahel arutleda, kuidas seda vastuolu lahendada.

      Meeldib

      1. Kadi ütles:

        Aitäh kiire ja asjaliku vastuse eest!

        Mõneti provotseerival eesmärgil viskaksin õhku küsimuse, miks on veganlasel enamasti raske aktsepteerida seda, et keegi sööb liha? Kas võrdusmärgi tõmbamine liha ja vägivalla vahele ei ole siiski liigne üldistamine? Tõsi küll- lihatööstus on kole ja ma usun, et enamikel pole õrna aimugi, mis uste taga toimub, aga siiski…Alati saab tarbida teiste tootjate toodangut. Teiseks- artiklist ja foorumist kumab samuti läbi see, et kuidas kedagi muuta selliselt, et ta oleks veganlasele vastuvõetavam. Mehe sundimine hambaid pesema pärast lihasöömist on üsna ilmekas näide. Ma mõistan veganlaste eetilisi tõekspidamisi, aga teisalt oleks inimlik lasta teistel inimestel elada nii nagu neile meeldib ja sobib. Päikese all on ruumi küllalt, eks? Selmet hurjutada lihasööjaid ja manada neist koledaid pilte, võiks enam olla algatusi nagu lihavabad jõulud (lihtsalt esimene pähetulnud näide). Hea algatus tõstab inimeste teadlikust ja aitab kõnetada ühiskonda laiemalt.

        Sa kirjutad ka ise, et uued toitumissoovitused soovitavad tarbida vähem (!) liha, mitte seda aga toidulaualt kaotada. Seega on tunnustatud eksperdid ja teadlased siiski leidnud, et lihal on oma koht inimese toidulaual. Las iga inimene leiab oma tee veganluseni- ka tänitava hurjutamiseta 🙂

        Meeldib

      2. Liha saamiseks tuleb keegi ära tappa. Seega on tegemist vägivallaga. Isegi, kui see teadmine ei häiri, siis see ei muuda seda olematuks. Elusana loomad meie toidulauale ei jõua. 🙂 Aga kui need teemad huvitavad, siis soovitan lugeda postitusi siitsamast blogist. Siinsetes kirjutistes ei tee ma kuidagi mitte-veganeid maha, juhin lihtsalt tähelepanu praktikatele, kuidas loomi kohtleme ja räägin eelarvamusest, mis on veganlusega seotud jms. Eesmärk pole kindlasti vastandumine, vaid tähelepanu juhtimine asjadele, mille üle inimesed tavaliselt ei mõtlegi.

        Liked by 1 person

  3. Nana ütles:

    “Alati saab tarbida teiste tootjate toodangut.” Hmmm. Selliste tootjate toodangut, kus õnnelikult aasal ringi kepslevad lehmad ise õndsalt surnuks viskuvad? Või selliste tootjate toodangut, mis ei kasuta loomi ära kasumi teenimise eesmärgil ehk siis toodavad vaid taimsest toorainest. Ehk siis vegan-tooteid? 🙂
    Mul on alati nii kohutavalt piinlik, kui “lugupeetud” ajakirjanikud pastakast klikke-tootvaid artikleid välja imevad ja sellega kogu valdkonna imagot alusetult kahjustavad.
    Kas lihasööjad on ideaalsed inimesed? Kas see oleks ka imelik, kui mittesuitsetaja palub oma suitsetajast elukaaslasel närimiskummi närida, enne kui musitama hakatakse? Kas sulle, lugupeetud ajakirjanik, meeldib suitsuvorstimusi? Mulle lihasööjana see küll ei meeldinud. Aga sellest ei kirjutata, sest…?

    Meeldib

  4. Kristel ütles:

    Ma ei ole seda EE artiklit lugenund (ei hakka seda ka ostma). Jah, minu kui vegantoituja jaoks (just nimelt vegantoituja, kuna ma ei ole veganvaateline selle tavapärases tähenduses) on üsna naljakas, et see moment, kui vegan palub partneril hambad pesta enne suudlemist on justkui tema poolt oma maailma peale surumine, aga samas selle teise partneri poolt vabatahtlikult oma hammaste mitte pesemine enne oma veganist kaaslase suudlemist seda ei ole? Siin on maailmavaadete põrkumine, kus koos eksisteerimiseks peab üks või teine pool rohkem alluma. See ei tähenda ühe poole täielikku allumist pidevalt, vaid erinevad allumised erinevates küsimustes. Ja samas kui nüüd paralleeli tõmmata nö tavamaailmaga ehk mitteveganitega, siis kui ebamõistlik on mittesuitsetava poole poolt paluda suitsetajal kas hambad pesta või nätsu närida peale suitsu tegemist ja enne suudlemist? Mina olen seda öelnud ja järginud, et tuhatoosi ma ei suudle. Kui see on minu jaoks vastuvõtmatu, siis on mul valida kas jätkata koos või mitte. Jah, ka artiklis viidatud juhul on justkui see valik olemas, kuid ärgem unustagem, et tegemist on eksisteeriva perega. Kui pooled soovivad koos eksisteerida, siis on selleks vajalikud kompromissid. Naise poolt on sellisel juhul juba väga suur kompromiss see, et ta aktsepteerib mehe poolt liha söömist, mehe poolt hammaste pesemine sellisel juhul on temapoolne kompromiss. “Simple as that”, niivõrd kuivõrd see niivõrd erinevates maailmades üldse saab olla.

    Meeldib

  5. anjuuta ütles:

    “Alati saab tarbida teiste tootjate toodangut.” Hmmm. Selliste tootjate toodangut, kus õnnelikult aasal ringi kepslevad lehmad ise õndsalt surnuks viskuvad? Või selliste tootjate toodangut, mis ei kasuta loomi ära kasumi teenimise eesmärgil ehk siis toodavad vaid taimsest toorainest. Ehk siis vegan-tooteid? 🙂
    Mul on alati nii kohutavalt piinlik, kui “lugupeetud” ajakirjanikud pastakast klikke-tootvaid artikleid välja imevad ja sellega kogu valdkonna imagot alusetult kahjustavad.
    Kas lihasööjad on ideaalsed inimesed? Kas see oleks ka imelik, kui mittesuitsetaja palub oma suitsetajast elukaaslasel närimiskummi närida, enne kui musitama hakatakse? Kas sulle, lugupeetud ajakirjanik, meeldib suitsuvorstimusi? Mulle lihasööjana see küll ei meeldinud. Aga sellest ei kirjutata, sest…?

    Meeldib

  6. liha ütles:

    vähemalt me ei söö loomade toitu eest ära

    Meeldib

    1. Seda argumenti täna ei olegi veel kuulnud. Aga muidu iga päev küll u 10x. Sooviks, et keegi tuleks mõne originaalse veganluse vastase naljaga lagedale. Muidu läheb kuidagi igavaks.

      Liked by 1 person

  7. Lihunik ütles:

    “Loomade väljaheited ja nende ebaefektiivne ladustamine … halvendavad muldade seisundi.”

    Palun viiteid teaduslikele artiklitele, palun mitte viidata stiilis “Tunnustatud professor on oma vegan blogi postitudes öelnud, et …”

    Aga üldiselt olen ma päri, et kui isegi vegan pidevalt ühe ja sama kivi taha kakib, siis midagi head ja ilusat sellest ei sünni. Kõige parem oleks mitte kakida või siis eriti loodussõbralik oleks, kui kohe oma kaki ära sööksime. Nii ei astu jänku kaki sisse ja ei saa hapuoblikas mustaks.

    Meeldib

Lisa kommentaar