Taimedel on ka üksikul saarel tunded

Veganiks hakates võid kindel olla, et sind ümbritsevad äkitselt kümned taimeõiguslased. Tegemist on salajase organisatsiooni liikmetega, kes paljastavad end vaid taimetoitlaste juuresolekul. Tegelikult võib see ka nende endi jaoks üllatusena tulla, sest taimeõiguslus ei ole läbimõeldud ja kaalutletud samm, vaid spontaanne otsus. Seejuures ei hõlma taimeõiguslus endas taimede mitte-söömist või nende kaitsmist, küll aga soovi veganeid kuidagi vahele võtta.

Nali naljaks. See võib olla väsitav ja tüütu sellistele küsimustele ning väidetele (“Taimedel on ka tunded”, “Mida sööksid üksikul saarel?” jne) vastata, aga tegelikult ei ole need automaatselt halvad või kiuslikud küsimused. Nende taga võib olla tõesti teadmatus, aga ka huvi. Seega tasuks olukorda hinnata ja sellistele argumentidele ikkagi vastata. Muidugi, kui on näha, et tegemist on lihtsalt trolliga, kes tahab vastanduda ja veganeid naeruvääristada, siis on vahel parem reageerimata jätta ning oma närvikulu säästa.

Taimede tundmisvõimelisuse argumendi loogika on u selline: taimed on ka elusolendid, nii et ei ole vahet, kas tappa taimi või loomi, seega on veganid silmakirjalikud. Jah, taimed on elusorganismid, kuid nad ei ole tundlikud olendid. Neil ei ole närvisüsteemi, et tunda valu. Neil ei ole teadvust ega meelt, nad ei koge ega väljenda emotsioone. Loomade puhul ei ole mingisugust kahtlust, et nad tunnevad valu, erinevaid emotsioone (rõõm, kurbus, hirm jne), et nad on isikud, kellel on erinev iseloom ja soovid. Igaüks kellel on olnud kokkupuuteid koerte või kassidega, teab ju seda kõike.

df52025713a98bc4ee59848a3e1f32de

 

vegan_22_plants

Ma ei tahaks uskuda, et kui panna kõrvuti koer ja banaan, siis hakkab kellelgi koera vaadates sülg tilkuma ja banaani suhtes tekib tunne teda kaitsta või paitada. Mis see koer siia puutub, me ei söö ju koeri?! No paneme siis kõrvuti sea ja õuna. Kas esimene reaktsioon oleks notsul kõri läbi lõigata, sest “mmm peekon” või haaraks käsi pigem õuna järele? Sead on koertele üsna sarnased loomad, ei ole mingisugust vettpidavat põhjust, miks ühte armastada ja teist süüa. Mõlemad on intelligentsed ja tundlikud loomad, kelle elu ei saa võrdsustada taimede eluga.

Vähesed inimesed suudavad vaadata videoid sellest, mis toimub tapamajades, rääkimata ise looma tapmisest, kuid ühelgi inimesel pole probleemi minna põllule maasikaid korjama või kartulit võtma. Ka lapsi ei võtaks ükski vanem tapamajja kaasa, aga oma aias taimi kasvatama ja korjama õpetame neid ju hea meelega.

8db16703e1b80dac71b6a74d1391b63f

Kui keegi tõesti väga hoolib taimedest ja nende elust, siis oleks ikkagi mõistlikum loobuda loomade söömisest. Sead, lehmad, kanad jne söövad ju ka kõik palju-palju rohkem taimi kui inimesed, seega loomi süües hävitame meeletul hulgal rohkem taimi kui neid otse süües.

tumblr_n64bxvJbIe1tzue9go1_1280

Loe ka artiklit “Sa ei olegi täiuslik?!”

Kui sul on veganluse kohta küsimusi, siis siin saad anonüümselt küsida. Avaldan vastused Vegani päevaraamatu blogis või blogi Facebooki lehel. Kui soovid vastust pigem oma kirjakasti, siis kirjuta mulle veganipaevaraamat[at]gmail.com või blogi Facebooki postkasti.

Jälgi blogi Facebookis

Follow my blog with Bloglovin

5 Comments Add yours

  1. taimeke ütles:

    Väga põnev artikkel taimede elust, intelligentsist ja ehk ka tunnetest. Andis täiesti uue vaatenurga taimedest mõtlemisel.

    http://www.newyorker.com/magazine/2013/12/23/the-intelligent-plant

    Miks postitan? Mul on ükskõik, mida inimesed söövad. Ükskõik pole, kui üldistatakse ja üritatakse marginaliseerida vastaspoolt – see on ju täpselt see, mille vastu ise taimetoitlastena võitlete. See, et teadusringkondades pole veel omaks võetud, et taimed võiksid olla intelligentsed ja tundvad organismid, ei tähenda, et nad seda tegelikult poleks. Aga eelkõige – väga huvitav artikkel lihtsalt!!

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s