Koeralihafestival

Praegu on käimas kampaania, kus kutsutakse üles andma allkirju Yulini koeralihafestivali keelustamiseks. Allkirja saab anda siin. Kuid enne allkirja andmist mõtle, kas allkirjastaksid sarnase petitsiooni ka näiteks mõne Eestis toimuva grillfestivali vastu. Ei? Miks siis mitte? Sest hiinlased on tundetud metslased, aga sealiha on traditsiooniline Eesti toit? Koeraliha on samuti traditsiooniline toit teatud kultuurides. See ei muuda neid inimesi kuidagi halvemateks, et nad söövad loomi, keda meie juhuslikult sõpradeks peame.

Sead ei ole vähem intelligentsemad või sõbralikumad loomad kui koerad. Vastupidi, uuemad uuringud on näidanud, et sead on šimpansite, delfiinide, elevantide ja koerte kõrval ühed intelligentsemad loomad maailmas. Ometi kohtleme sigu toorainena, ega pea neist eriliselt lugu. Selles, et sead on sama vahvad kui koerad, võib veenduda ka imesiga Estherit vaadates. Tema lugu on sadadele tuhandetele inimestele üle maailma tõestanud, et sigadel on samasugune õigus elule nagu koertel. Tegelikkuses muidugi ei peaks määrama looma intelligentsus tema eluõiguse, sest ka inimeste eluõigus ei sõltu ju meie intelligentsusest, tarkusest või oskustest. Kui mõistame, et loomad on valu, kurbust, rõõmu ja muud tundvad olendid, siis ei saa me enam eitada, et ka neil on õigus elule, vabadusele ja heale kohtlemisele, olemata kellegi jaoks tooraineks või masinaks.

esther shelby
Esther ja Shelby

Yulini fetsivali vastases aktsioonis on kirjeldused sellest, kuidas koeri toidu nimel tapetakse. Ka sigu tapetakse sarnaselt – elusana keegi neist grillile ei jõua. Tihti tuuakse argumendiks, et meil siin koheldakse farmiloomi hästi, kuid Hiinas peavad koerad juba enne tapmist piinlema. Mõni aasta tagasi selgus salaja filmitud kaadritest, et sigade elu Eesti farmides ei ole kaugeltki ilus. Kuid see, kas loomal on enne surma natukene paremad tingimused või mitte, ei oma erilist tähtsust, kui tal poole aasta vanuselt kõri läbi lõigatakse.

Nii koeri Hiinas kui ka sigu Eestis tapetakse triviaalsete põhjuste pärast ehk inimeste maitsemeele rahuldamiseks. Maitsenauding ei ole piisav põhjus kelleltki elu röövimiseks. Sel juhul saaksime hakata õigustama ka igasuguseid muid vägivaldseid tegusid, sest need tekitavad vägivallatsejale mõnu ja naudingut. Loomade kehaosade ja sekreetide söömine ning muul viisil tarbimine ei ole tänapäeval enam eluks vajalik, seega ei ole nende ärakasutamine ega tapmine enam põhjendatud. Vastupidi, läbimõeldud vegantoitumine on tervislik ning võib vähendada riski haigestuda mitmetesse lääneriikides väga laialt levinud kroonilistesse haigustesse nagu vähk, kõrgvererõhutõbi, südame- ja veresoonkonnahaigused, II grupi diabeet jt. Seega võidavad veganlusest nii loomad kui ka inimesed.

Kui koeraliha festival tekitab sinus vastikust ja viha, siis oled juba õigel teel ja mõistad, et loomad väärivad elu. Nüüd on just õige hetk oma kaastunnet ja õiglustunnet laiendada ka teiste loomade vastu.

Loe ka artiklit “Miks pooldame tapmist?” ja “Kuidas hakata veganiks”.

Kui sul on veganluse kohta küsimusi, siis siin saad anonüümselt küsida. Avaldan vastused Vegani päevaraamatu blogis. Kui soovid vastust pigem oma kirjakasti, siis kirjuta mulle veganipaevaraamat[at]gmail.com või blogi Facebooki postkasti.

Jälgi blogi Facebookis

Follow my blog with Bloglovin

 

3 Comments Add yours

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s