Mmmmmm kaunviljad!

Armastan, armastan, armastan kaunvilju! Veel mõned aastad tagasi polnud mul aimugi kui rikkalik ja maitsev on kaunviljade maailm. Vahel harva sattusid lauale rohelised herned, hernesupp või aedoad. Nüüd on imelik mõelda, et üks nii oluline ja tervislik toidugrupp oli pidevalt mu menüüst puudu. Praegu söön kaunvilju iga päev.

oad

ÜRO kuulutas aasta 2016 kaunviljade aastaks, nii et viimane aeg on neid sööma hakata! Kaunviljad on toitvad, kasulikud ja maitsvad. Neis on palju kiudaineid, valke, rauda ja antioksüdante. Üks suurimaid vigu, mida me oma tervise seisukohalt teha saame, on kaunvilju mitte süüa. Vastupidiselt paljudele teistele nn supertoitudele on kaunviljad ka odavad. Samuti on kaunviljad keskkonnasäästlikud taimed, näiteks aitavad nad siduda mullas olevat lämmastikku ja seeläbi maapinda rikastada. Loe kaunviljade kohta lähemalt ka siit.

Kuidas ma siis neid igapäevaselt tarbin? Näiteks panen hommikupudru, -müsli või smuuti sisse sojapiima; määrin leivale hummust; teen kikerhernejahust omletti; lisan pasta-, riisi, tatraroogadesse ubasid, kikerherneid, tofut või tempehit; teen läätsesuppi; ka püreesuppidesse panen alati ubasid; ja loomulikult on kaunviljadest tehtud burgerid ja kotletid maailma parimad asjad!

12633252_10208919573692796_1184231328_o
Hummusega täisterasai.
JSOV Punaste ubadest kook
Punastest ubadest tehtud kook.
VR lk 175
Tempehi karri riisiga.
Video Mustadest ubadest burgerid
Mustadest ubadest burgerid. Vaata retsepti siit.

Sojapiim, tofu ja tempeh? Jälle see soja! Üllatus-üllatus ka soja on kaunvili. Justnimelt, soja on täitsa tavaline uba nagu kõik teised oad. Hmmm … aga soja on ju mürk ja tekitab vähki ja paneb meestel rinnad kasvama?! No sellisel juhul on ka kikerherned, läätsed ja aedoad kahjulikud. Kui näeksite pealkirja „Aedoad tekitavad vähki“ või „Kikerherned teevad viljatuks“, siis kas usuksite neid sama agaralt kui sarnaseid pealkirju sojaubade kohta?

Soy estrogen

Mõnel inimesel võib olla sojaallergia või -talumatus, aga samamoodi on osad allergilised pähklitele, apelsinidele, tomatitele jne, see ei tähenda, et teiste inimeste jaoks oleksid need toidud kuidagi kahjulikud või halvad. Loomulikult pole soja tarbimine kohustuslik, kuid enne sojamüütide levitamist võiks korraks peatuda ja mõelda, kelle huvides on ühe väikse oa kohta levitada hirmujutte. Sojamüütidest saab lähemalt lugeda siit.

Millised on teie lemmikud kaunviljatoidud?

Loe ka artiklit “Nom nom nom”.

Kui sul on veganluse kohta küsimusi, siis siin saad anonüümselt küsida. Avaldan vastused Vegani päevaraamatu blogis. Kui soovid vastust pigem oma kirjakasti, siis kirjuta mulle veganipaevaraamat[at]gmail.com või blogi Facebooki postkasti.

Jälgi blogi Facebookis

Follow my blog with Bloglovin

One Comment Add yours

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s