Kuidas mitte surra

Reedel käisin Bristolis kuulamas dr Michael Gregeri loengut „Uprooting the UK’s Leading Causes of Death“, mis oli osa tema hiljuti ilmunud raamatu „How Not to Die“ tutvustamise tuurist.

Arvatavasti enamus teist teavad, kes on dr Greger, sest tema fännklubi on ka Eestis suur. Kui keegi veel pole kuulnud, siis dr Greger on arst, kes on oma elu pühendanud tervisliku toitumise ja haiguste ennetamise propageerimisele. Ta on üks neist „imelikest“ arstidest, kes ei tahagi inimestele esimese asjana tablette välja kirjutada, vaid on veendunud, et paljusid tänapäeva kroonilisi haigusi (nt südamehaigused, kõrgvererõhktõbi, II-grupi diabeet, teatud vähivormid) on võimalik ennetada ja tervenemisele pöörata tervisliku taimse toitumise abil.

Oot-oot – tervisliku TAIMSE toitumise abil? Sellisel juhul on ta ju kindlasti hoopis kallutatud ja peast natuke soe? Umbluutamisega dr Greger siiski ei tegele. Tema seisukohad on tekkinud järjepidevast tõenduspõhise materjali läbitöötamisest. Nimelt loeb ta igal aastal läbi kõik toitumisega seotud ingliskeelsed teadusartiklid. Olulisematest uuringutest ja avastustest teeb ta lühikese videokokkuvõtte ning paneb need üles tasuta leheküljele nutritionfacts.org. Sellest portaalist leiab üle 1000 toitumisega seotud video.

13105950_10209760917445864_2011708180_o
Dr Greger ja tema õnnelikud fännid Eestist.

Bristolis peetud loengus käsitles ta ükshaaval Ühendkuningriikide peamisi surmapõhjuseid ning rääkis, mida näitavad uuringud nende ennetamise võimalikkuse kohta. Spoiler alert! Need kõik (välja arvatud õnnetusjuhtumid, nt kukkumised jms) on suures osas tervisliku taimse toitumisega ennetatavad ja/või paranemisele pööratavad. Sellest kirjutab ta põhjalikumalt ka oma raamatus „How Not to Die“. Ei, tegemist pole igavese elu õpikuga. Raamatus räägitaksegi sellest, kuidas mitte surra haigustesse, mis on tänapäeva lääne ühiskonnas surmapõhjuste eesotsas („How Not to Die From Heart Disease“, „How Not to Die From Diabetes“, „How Not to Die From Breast Cancer“ jne.)

Sarnase loengu andis dr Greger hiljuti ka Google´i esinduses, mida saab järelvaadata siit. Lisaks sellele, et ta räägib olulistel ja huvitavatel teemadel, on Dr Greger igati tore, positiivne ja hea huumorimeelega inimene – tema videod on tihti naljakad ning ka selles ettekandes on mitmeid humoorikaid kohti. Seega, soovitan vaadata nii seda loengut kui ka tema teisi videoklippe, sest lisaks uutele teadmistele saab neid vaadates kaasa hea tuju.

Ühele tema populaarsele videole „Food as Medicine: Preventing and Treating the Most Common Diseases with Diet“ tegi blogija Britta hiljuti ka eestikeelsed subtiitrid. Vaata seda siit.

Kui soovid teada, kas sinu igapäevases menüüs on ikka piisavalt tervist toetavaid toiduaineid, siis üheks mugavaks meetodiks on telefoniäpp „Dr. Greger’s Daily Dozen“. Selle abil saab lihtsalt järgida tervisliku toitumise reegleid ning üles märkida päeva jooksul söödud toiduained. Rakendus iPhone´is. Rakendus Androidis.

Kui sul on veganluse kohta küsimusi, siis siin saad anonüümselt küsida. Avaldan vastused Vegani päevaraamatu blogis. Kui soovid vastust pigem oma kirjakasti, siis kirjuta mulle veganipaevaraamat[at]gmail.com või blogi Facebooki postkasti.

Jälgi blogi Facebookis

Follow my blog with Bloglovin

6 Comments Add yours

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s