Nelja päeva jooksul …

Ma ei tunne aktiivselt kogu aeg kurbust loomade pärast, kes inimeste tõttu kannatavad ja surevad. Niimoodi lihtsalt ei saaks elada, mingi kaitsesein peab vahepeal ees olema.

11694969_983039248386989_4925887499933717845_n
Foto: Annika Lepp

Aga aeg-ajalt satuvad ette faktid või numbrid või lood, mis hämmastavad ning teevad lootusetult kurvaks. Toiduks tapetavate loomade arv on nii hoomamatult suur, et seda on keeruline ette kujutada. Lihtsam on kaasa tunda ühele kannatavale indiviidile, kui massile, mis koosneb miljarditest.

Kuid hiljuti kuulsin raadiosaatest “Vegan Trove” ühte võrdlust, mis lõi nagu puuga pähe: Iga nelja päeva1 jooksul tapetakse ja piinatakse peamiselt toidu nimel rohkem loomi, kui on inimesi surnud genotsiidide, mõrvade, katkude ja sõdade tõttu kogu inimajaloo vältel.

Nelja päevaga?!

Ja me julgeme ennast nimetada kõige targemaks, intelligentsemaks, kaastundlikumaks ja moraalsemaks liigiks? Lihtsalt kohutavalt häbi on selliste asjade peale mõeldes olla inimene.

Enamus nendest surmadest ja kannatustest on täiesti põhjendamatud ja ohvrid täiesti süütud, sest loomade ja nende sekreetide tarbimine toiduks (ja ka muuks) ei ole enamus inimeste jaoks tänapäeval eluks vajalik. Ainuke võimalus, kuidas vähegi sellest süsteemist välja astuda, on hakata ja jääda veganiks. See on miinimum, mida hetkel igaüks meist saaks ära teha.

Jälgi blogi Facebookis

Follow my blog with Bloglovin

Kui sul on veganluse kohta küsimusi, siis siin saad anonüümselt küsida. Avaldan vastused Vegani päevaraamatu blogis. Kui soovid vastust pigem oma kirjakasti, siis kirjuta mulle veganipaevaraamat[at]gmail.com või blogi Facebooki postkasti.

 

1. Hiljem täpsemalt arvutades selgus, et olukord on veelgi hullem:
• FAO andmetel tapeti 2010. aastal maailmas toiduks 62,8 miljardit maismaalooma (http://kids.fao.org/glipha/#).
• Tapetud mereloomade arvu on raskem hinnata, sest püüginumbrite üle peetakse arvestust tonnides. Kuna on umbkaudu teada, palju erinevat liiki mereloomad kaaluvad, saab seda statistikat kasutada tapetud indiviidide arvu hindamiseks. Fishcount.org.uk analüüsist selgus, et 2010. aastal tapeti maailmas 0,97 kuni 2,7 triljonit (triljon = miljon x miljon) merelooma: http://fishcount.org.uk/fish-count-estimates.
Seega kokkuvõttes võib öelda, et aastas maailmas toiduks tapetavate loomade arv on vähemasti 1,03 triljonit. Iga päev tapetakse vähemasti 2,8 miljardit looma (172 mln maismaalooma ja 2,65 mld merelooma), tunnis 118 mln (7,2 ja 110,7 mln), minutis 1,96 mln (119 tuhat ja 1,84 mln), sekundis 33 tuhat (2 ja 31 tuhat).
Kõigis sõdades, genotsiidides jne on inimkonna ajaloo vältel kokku tapetud umbes 600 miljonit inimest. Sama arvu loomi tapavad inimesed toiduks umbes viie tunni jooksul. Kui lähtuda ainult maismaaloomadest, kulub umbes kolm ja pool päeva.

6 Comments Add yours

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s